27. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Probleemsest üürnikust päästab põhjalik taustakontroll

Kadri Pohlak
Foto: Lahe Kinnisvara
Viimastel aastatel on oluliselt suurenenud inimeste hulk, kes tegelevad elamispinna üürile andmisega. Seetõttu on rohkem esile kerkinud ka probleeme üürnikega, mis ei ole laialdased, kuid ka üks tilk tõrva rikub terve meepoti Annan enda kogemusele tuginedes nõuanded hea üürniku leidmiseks.

Olen tegelenud üürnike leidmisega nii enda üürikorteritesse kui ka maaklerina klientide korteritesse. Oma pinnale üürniku leidmine on pisut lihtsam, klientidele üürnike leidmine aga keerulisem ja vastutusrikkam. Mõlemal juhul on siiski põhiküsimuseks, kuidas vähendada ebameeldiva või probleemse üürniku otsa sattumise riski.

Suhtlemine ja sisetunne

Kui korterit käib vaatamas mitu inimest, teen esmase valiku reeglina kliendiga suhtlemise ja sisetunde või n-ö vaistu põhjal. Kui potentsiaalne üürnik tuleb korteriga tutvuma, selgub vestluse käigus, millised on tema soovid, vajadused ja huvid. Mis perioodiks ja kellega koos ta soovib korterit üürida. Kahtlemata saavad eelise need, kes jätavad sümpaatse mulje ja kellega tekib mingisugune klapp ning usaldus.

Taustakontroll

Kui üürnik on välja valitud, teen taustakontrolli, mille põhjalikkus sõltub sellest, kellele ma üürnikku otsin. Kliendile teenust osutades suhtun taustakontrolli tõsisemalt ja enda korteri üürimisel usaldan natuke rohkem sisetunnet. Taustakontrolli tegemisel on võimalik kasutada erinevaid andmebaase, Google’i otsingut ja muid internetis leiduvaid kanaleid.

Muuhulgas on võimalik tausta kontrollida:

inimese nime guugeldades, kui üürnikke on mitu, tasub uurida kõikide nimesid;erinevates sotsiaalmeedia kanalites nagu Facebook, Twitter, LinkedIn jt, kust on võimalik natuke aimu saada inimese huvide, hobide, mõttemaailma jne kohta;ametlike teadaannete kodulehelt, kust näeb kohtutäituri teateid ja kohtukutseid;maksuvõlglaste nimekirjast Maksu- ja Tolliameti kodulehel;isikuga seotud ettevõtete infot ka Inforegistrist ja E-krediidiinfost;eraisikute maksehäireid Maksehäirete registrist ehk E-Seifist;karistusregistrist;erinevatest kinnisvarafoorumitest, sest kui inimese nimi on juba foorumisse sattunud, tasub kindlasti ettevaatlik olla, samas peab arvestama ka samanimeliste isikute olemasoluga, eriti kui on levinud nimed.

Osad loetletud allikad on avalikud ja tasuta kättesaadavad, mõnede päringute puhul on ette nähtud teenustasud. Oluline on taustakontrolli tegemisest potentsiaalset üürnikku informeerida, sest näiteks maksehäirete registrist on igaühel võimalik näha, kes tema kohta infot päris.

On ette tulnud, et taustakontrollist informeerides räägib inimene kohe ära, et tal on mingi probleem olnud ja see teeb olukorra üürniku jaoks kindlasti paremaks kui probleemi varjamine. Elus tuleb igasuguseid olukordi ette ja seetõttu tuleb üürniku riskantsust kindlasti hinnata kogumis, mitte ühe ja ainsa näitaja alusel.

Lepingu ettevalmistamine ja sõlmimine

Üürnikuga on vaja sõlmida ka üürileping. Eestis reguleerib üürisuhet võlaõigusseaduse (VÕS) 15. peatükk. Nii üürnik kui ka üürileandja võiks (loe: peaks) enne lepingu sõlmimist sellega tutvuma. Riskide vähendamiseks tuleb leping sõlmida kindlasti enne elamispinna üleandmist või üleandmisel. Lepingus peaksid kajastuma kõik kokkulepped, õigused ja kohustused. Samas tuleb arvestada, et eluruumi üürilepingus seadusega sätestatust kõrvalekalduv kokkulepe üürniku kahjuks on tühine (VÕS § 275).

Eestis on tavaks, et tagatisraha küsitakse ühe või kahe kuu üüritasu ulatuses. Samas annab võlaõigusseadus võimaluse lepingust tulenevate nõuete tagamiseks küsida tagatisraha kuni kolme kuu üüri ulatuses. Seda võimalust võib kaaluda juhul, kui potentsiaalsel üürnikul on taustakontrolli tehes selgunud suurem maksehäirete risk.

Üürikuulutuse ettevalmistamiseks, üürniku otsimiseks, leidmiseks, valimiseks, läbirääkimiseks, lepingu ettevalmistamiseks ning sõlmimiseks kulub suhteliselt palju aega ja energiat. Omanik võib teha seda ise või usaldada töö maaklerile. Probleemsed üürnikud üüriksid elamispinna pigem otse omanikult lootuses, et omaniku tehtud taustakontroll ei ole nii põhjalik. Kui endal napib aega või teadmisi, on kindlasti maakleri kasutamine hea võimalus riske ja ajakulu vähendada.

Autor: Kadri Pohlak, Lahe Kinnisvara hindaja ning maakler

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474