Autor: Ehitusuudised • 6. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Äripäeva uus kontor eeskujulikult restaureeritud Lutheri masinasaalis.
Foto: Andres Haabu

Tallinn tunnustas parimaid restaureerijaid

Tallinna Linnaplaneerimise Amet andis üle restaureerimispreemiad ja tunnustused 2017. aastal eeskujulikult restaureeritud hoonete omanikele, projekteerijatele ja ehitajatele. Ühtlasi tunnustati väärikaid Tallinna muinsuskaitsetegelasi nende pikaaegse panuse eest.

Tunnustused anti üle Nõmmel Vabaduse puiesteel asuvas Paju villas, mis tunnistati 2017. aasta parimaks restaureeritud hooneks Nõmme miljööalal.

Tallinna abilinnapea Andrei Novikovi sõnul väärib restaureerimine tähelepanu ja tunnustust. „Restaureerimine eeldab omanikelt kannatlikkust, teadmisi ning olulist rahalist panust. See esitab tavapärasest suuremaid nõudmisi ehitajatele ning väljakutseid projekteerijatele ja järelevalvele,“ ütles Novikov. „Muinsuskaitse all olevat pärandit on Eestis vähe ja seda tuleb kaitsta, hoida ja hooldada võimalikult hästi, et säilitada see tulevastele põlvedele. Tallinna linn jätkab aastatepikkust traditsiooni ja tunnustab eeskujulikult restaureeritud mälestiste, muinsuskaitsealal paiknevate hoonete ning miljööaladel paiknevate hoonetega seotud isikuid, kes on väärikalt taastanud väärtusliku hoone või päästnud need hävimisest.“

Kalamaja korrastatud ehitised tõusid esile

Preemia saavad Paju villa omanik Jaan Pelmas ja postuumselt tema tütar Katrin Pelmas, kes taastasid hävimisohus olnud hoone. Ühtlasi tunnustatakse AB Standup OÜ arhitekti Stanislav Popkovi Paju villa ehitusprojekti koostamise eest

Preemia saab ka Maarjamäe miljööalal asuva Paju tn 12 eramu omanik Jaanus Kiviking, kes restaureeris eeskujulikult sõjajärgse individuaalelamu. Parimaks restaureeritud kultuurimälestiseks tunnistati Nõmme Rahu kirik, kus kogudus Tallinna linna toetusega eelmisel aastal interjöörid restaureeris ja kunstimälestised, sh oreli, lühtrid ja altarimaali konserveeris.

Eelmisel aastal tõusid teiste hulgast esile mitmed Kalamaja miljööväärtuslikul hoonestusalal restaureeritud ja korrastatud ehitised. Kalamaja Kinnisvara OÜ-d tunnustatakse Väike-Patarei tn 8a hoone miljöötundliku korrastamise ja fassaadide restaureerimise eest.

RS Kinnisvaragruppi tunnustatakse Graniidi tn 3 hoone korrastamise ja selle algupärase välisilme taastamise eest ning Arhivisio OÜ arhitekti Meelis Ani hoone ehitusprojekti koostamise eest.

Pööningukorter OÜ-d ja korteriühistut Salme 31 tunnustatakse hoone korrastamise ja fassaadide ajastutruu välisilme taastamise eest. Salme tn 31 hoone ehitusprojekti detailide osa koostamise eest tunnustatakse DIA Project Management OÜ arhitekti Kaire Rjadnev-Meristot. Tallinna kesklinnas pälvib tunnustuse Kentmanni tn 20a korteriühistu hoone fassaadide eeskujuliku korrastamise eest.

Kultuurimälestiste restaureerimise eest saavad tunnustused RealWAY OÜ saab tunnustuse Balti jaama lähirongide paviljoni restaureerimist eest; Öpiku Majad OÜ tehase „Dvigatel“ raudbetoonist saagkatusega mehhaanika-montaažitsehhi restaureerimise eest; OÜ Lutheri Ärimaja A/s A.M.Lutheri uue vabrikuhoone eeskujuliku restaureerimise eest ja OÜ HG Arhitektuuri sisekujundaja sama hoone siselahenduste eest.

Lisaks tunnustatakse Tallinna Haridusametit Kadriorus asuva Lydia Koidula tn 23 hoone lasteaiaks ümberkujundamise ja restaureerimise eest. Tallinna Haridusamet restaureeris ka vanalinnas Suur-Kloostri tn 12 asuva Gustav Adolfi gümnaasiumi võimla.

Pikaajalise pühendunud tegevuse eest tunnustatakse säravat isiksust ja kirglikku muinsuskaitsjat Tiina Mägi. Aastakümnete pikkuse töö eest Tallinna muinsuskaitses pälvivad tunnustuse Kalli-Maia Holland ning Malle-Reet Heidelberg.

Detailidele rohkem tähelepanu

Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik kutsub mälestiste, miljööaladel asuvate majade ning väärtuslike ajalooliste hoonete omanikke üles detailidele senisest enam tähelepanu pöörama.

„Ajalooliste hoonete taastamine on aeganõudev protsess, milles on väga tähtis osa projekteerimisel ja hilisemal järelevalvel, et hoone väärtust loovad detailid kaduma ei läheks,“ ütles Dubovik. „Tallinna Linnaplaneerimise Amet on hoonete omanikke ja restaureerijaid toetanud mitte ainult hea nõuga, vaid andnud ka restaureerimisetoetusi.“

Käesoleval aastal eraldas Linnaplaneerimise Amet restaureerimistoetuseks 200 000 eurot, mis on kaks korda rohkem kui eelnevatel aastatel. Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakond annab Kirikurenessansi programmist toetusi ka Tallinna kirikute restaureerimiseks ja seal asuvate vallasmälestiste konserveerimiseks.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474