Autor: kinnisvarauudised.ee • 11. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

A-energiaklassi nõue tõstab hüppeliselt uue kinnisvara hinda

Kõik alates 2020. aastast ehitatavad hooned peavad energiatõhususe miinimumnõuetest tulenevalt vastama liginullenergiahoone nõuetele. See tõstab järsult uusehitiste hinda ja toob tõenäoliselt kaasa hinnatõusu kogu kinnisvaraturul.

Viimase paari-kolme aastaga on ehitushinnad kallinenud 20–30% ja prognooside kohaselt tõstab uute nõuete kehtima hakkamine ehitushinda veel sama palju. See teeb uusehitised valdavale osale Eesti elanikkonnast kättesaamatuks ja seda eriti väljaspool pealinna, sest ehitushind on kõikjal sama, sissetulekud piirkonniti aga väga erinevad. Neil, kel on plaan pärast 2020. aastat omale kodu ehitada või osta, on viimane aeg hakata raha säästma!

Tõenäoliselt põhjustab uue ehitatava kinnisvara hüppeline hinnatõus ka vanema kinnisvara hinna kallinemist. A-energaklassi nõude alates 2020. aastast ehitatavatele hoonetele kehtestas Euroopa Komisjon, selle suurem eesmärk on pidurdada kliimasoojenemist.

Ametliku definitsiooni järgi on liginullenergiahoone parima võimaliku ehituspraktika kohaselt energiatõhusus- ja taastuvenergiatehnoloogiate lahendustega tehniliselt mõistlikult ehitatud hoone. See tähendab, et hoones on kvaliteetne kütte- ja ventilatsioonisüsteem, välispiirded (välisseinad, katus, põrand) on parema soojustusega, aknad madalama soojusläbivusega ning suuremat tähelepanu on pööratud külmasildadele ja välispiirete õhupidavusele. Ent liginullenergiataseme saavutamiseks ei piisa ainult energiatarbimise vähendamisest, vaid hoone peab ka energiat tootma. Levinuim lahendus selleks on paigaldada katusele päikesepaneelid elektri tootmiseks.

Liginullenergiahoone ehitamisel on oluline juba krundi valik ja hoone paigutus ilmakaarte suhtes. Eeldatav ehitusmaksumuse tõus peaks ennast ära tasuma väiksema energiakulu kaudu, ent ehituslahenduste tasuvusaeg on pikk. Seepärast tuleb uut maja ehitades hoolega kaaluda võimalusi taastuvenergiat toota ja ülejäävat energiat võrku müüa.

Direktiivi nõuded jõustuvad 2020. aasta 1. jaanuarist. Ehk kui hoone ehitusluba antakse või ehitusteatis esitatakse ja hoone püstitatakse pärast 2019. aasta 31. detsembrit, ei tohi selle energiatõhususarv ületada liginullenergiahoonele kehtestatud piirväärtust. Liginullenergiahoone nõuded hakkavad kehtima ainult uutele ehitatavatele hoonetele, vanemaid hooneid võib edasi renoveerida ehitusseadusele vastavalt.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474