Autor: kinnisvarauudised.ee • 5. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: alla 2000-eurose ruutmeetrihinna pole võimalik arendada

Foto: Andras Kralla
1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul murdub tänavu 2 000 eurot ruutmeeter piir, alla mille enam pealinna uut korterit osta ei saa.

Martin Vahteri sõnul võib 2 000 eurot ühe ruutmeetri eest tunduda küll kõrge hind, kuid reaalselt on arendajal alla selle päris keeruline maja valmis saada. “Ehitushind on praegu 1 300 eurot ruutmeeter ja see kerib tööjõukulude tõusu ning inflatsiooni tõttu veelgi. Sellele lisandub krundi, kommunikatsioonide ja turunduskulude maksumus,” lisas Vahter.

“Mäng käibki selle 1900–2000-eurose ruutmeetri ümber, mille vahemikus on ostjate huvi kõige suurem. Praegu on osadel arendajatel veel käes varem ostetud krundid ja sõlmitud lepingud, aga kui need lõpevad, siis 2019. aastal pole Tallinnas lihtsalt odavamalt võimalik kortermaja arendada,” prognoosis Vahter.

“Kui Kopli liinide uusarendused suudetakse enam-vähem 2000-eurose ruutmeetrihinnaga ära teha, siis tuleb kindlasti edukas arendus,” lisas Vahter.

“Samas Tallinna elanike arv kasvab ning inimestel on ikka soodsat kodu vaja, mistõttu hakatakse rohkem ehitama äärelinna ning Tallinna lähivaldadesse. Asukoht on kaugem, aga paljud ostavad lihtsalt hinda. Näiteks Tallinnasse värskelt kolinud inimesed on asukoha ja veendumuste osas palju leplikumad,” rääkis Vahter.

“Mida kaugemale Tallinnast, seda suurem on investeerimisrisk. Üleüldse on Eestis peale Tallinna ja selle lähivaldade 3-5 tõmbekeskust, kuhu on uute korterite rajamine majanduslikult võimalik. Pealinnast kaugemal on maa küll odavam, aga mida suurem distants, seda hiljem jõuab sinna investeeringuraha ning lahkub ka võimaliku probleemi korral esimesena,” ütles Vahter.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474