Autor: kinnisvarauudised.ee • 5. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saue kaugküttesse investeeritakse ligi 2 miljonit

Foto: Adven
Keskkonnainvesteeringute Keskus otsustas kaasrahastada energiaettevõte Adven tehtavaid investeeringuid Saue linnas. Koos investeeritakse Harjumaal Saue linna uue katlamaja ehitusse ning soojavõrgu renoveerimisse ligi 2 miljonit eurot.

Keskkonnasõbraliku ja efektiivse hakkepuidu katlamaja hanke ettevalmistused algavad juba lähipäevadel. Ehitustööd algavad plaanide kohaselt järgmise aasta kevadel ning katlamaja valmib 2019. aasta sügiseks. 

Lisaks katlamajale kaasajastatakse olulisel määral ka Saue soojavõrku - välja vahetatakse üle 2,5 km ulatuses vananenud soojatrasse, mille tulemusel vähenevad trasside soojakaod ning paraneb tarbijate varustuskindlus. Adveni juhtimisel ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaasrahastusel toimuvate tööde tulemusena saab Saue linnas üle 88% soojatrassidest renoveeritud, tehes Sauest ühe kaasaegsema ja efektiivsema soojavõrguga piirkonna Eestis.  

„Oleme Saue uue katlamaja ehitust planeerinud tegelikult juba 2016.aastast, kui Saue linnavalitusus kinnitas soojusmajanduse arengukava, mis nägi ette ka hakkepuidu katlamaja ehitamise,” selgitas Adven Eesti investeeringute ja arenduse valdkonna juht Priit Tiit.

Tema sõnul annab ette nähtud investeering Saue linnale efektiivse katlamaja, mis toetab otseselt soosjusvõrkude renoveerimise plaani. “Hakkepuit on kodumaine kütus, mis annab tööd kohalikele inimestele, kes väheväärtuslikust puidust hakkepuitu toodavad. Seda puitu tekib kõikjal, kus raiet tehakse ja metsa majandatakse. Samuti leidub hakkeks sobilikku puitu nii puhastamata kraavipervedel kui ka võssa kas­vanud põldudel. Hakkepuit on taastuvenergia, mis jätab keskkonnale võrreldes fossiilsete kütustega märgatavalt väiksema jalajälje,” viitas Priit Tiit.

Sauele ehitatavas uues katlas on võimalik põletada hakkepuitu ja turvast, mis tagab linna kortermajadele ja ettevõtetele pikaajalise hinnastabiilsuse. Tänased maagaasil töötavad katlad jäävad samuti alles talviste tipukoormuste katmiseks ning reservkateldeks. Eesmärk on edaspidi toota piirkonnas võimalikult suur osas soojusest puiduhakkest, mis on kütusena soodsam ning erinevalt maagaasist ei maksustata seda ka aktsiisiga. Pikemas vaates võimaldab erinevate kütuste kasutamine valida alati soodsaim kütus, mille tulemusel on tagatud ka võimalikult soodne hind lõpptarbijatele.  

Adven on üks Eesti suurimaid soojuse tootjaid, mis tegutseb kaheksateistkümnes kaugküttepiirkonnas üle Eesti. Ettevõte pakub energialahendusi tööstus- ja teenindussektoris, varustab soojusega era- ja ärikliente ning tegeleb maagaasi jaotamisega. Ettevõttes töötab 77 inimest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474