Autor: kinnisvarauudised.ee • 6. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adven: ees ootab kaugkütte hinnatõus

Foto: Utilitas
Eesti ühe suurima energiatootja Adven Eesti poolt läbiviidud puiduhakke hangetest nähtub, et eesoleval talvel kasvavad puiduhakke kulud ligi kolmandiku võrra. Põhjustena nimetavad metsamehed halba talve ning potentsiaalset nõudluse kasvu suurkatlamajades.

Adven Eesti tegevjuhi Urmo Heinami sõnul on Adven koos Keskkonnainvesteeringute Keskusega rajanud viimastel aastatel paljudesse väikelinnadesse moodsaid puiduhakke katlamaju. 

“Käimasolevad hanked näitavad, et ees ootab oluline hinnatõus,” viitas Urmo Heinam. Tema sõnul on puiduhakke hinnatõus umbes 30% ehk 5-6 eurot MW/h kohta.

Heinami sõnul toovad metsatöötlejad peamise hinnatõusu põhjusena esile möödunud halba talve, kus rasketehnikaga pehmele metsapinnasele ei pääsenudki. “Vähenenud toormele juurdepääs koos suurenenud puidu ekspordi mahtudega on viinud hakkeks sobiliku puidu hinnad enneolematult kõrgeks. Erametsa Keskuse andmetel on näiteks küttepuidu hind aasta tagusega tõusnud ligi 45%,” sõnas Heinam. Lisaks mõjutasid hinda veel diisliaktsiis ning teekasutusmaksud, mistõttu pole tarnijatel senise hinnatasemega võimalik jätkata. 

Siiski usub Heinam, et puiduhake on veel praegugi mõistlikuim kütuseliik: “Olulise hinnatõusu on läbi teinud ka maagaas, mistõttu on puiduhake vaatamata hinnatõusule endiselt soodsaim kütus. Võrdluseks võib välja tuua, et maagaasi hinnatõus lõpptarbijale on olnud sama perioodi jooksul umbes 7 eur MW/h kohta. Kuna kütus on kaugkütte hinnast vaid üks tegur, siis kütuse mõju puiduhakkel toodetud soojuse hinna kujunemisel jääb lõpptarbijate jaoks kokkuvõttes 10% piirimaile.”

Veelgi segasemaks aga teeb olukorra Riigikogu poolt vastu võetud elektrituruseadus. On prognoosimatu, milline hakkab järgmistel talvedel olema puiduhakke nõudlus, kui seda võib kasutama asuda ka madala efektiivsusega energiaplokid.

“Kütusena on puiduhake just Eesti väikelinnadele ja -piirkondadele parim valik - see toodetakse väheväärtuslikust puidust, andes tööd kohalikele inimestele ning vabastades meid gaasiimpordi vajadusest. Samal ajal tõstab see ka Eesti taastuvenergia näitajaid,” usub Urmo Heinam puiduhakke edusse. “Prognoosimatu tarbimise oluline suurenemine elektrijaamades võib sarnaselt eelnevale talvele paigast lüüa nõudluse-pakkumise tasakaalu ja seega oluliselt mõjutada puidu hindasid. Tuleb jääda lootma, et Narvas puidu põletamise lubamisel on piisavalt ettenägelikkust arvestada puidu sektori võimekusega nõudluse muutustele reageerida,“ viitas ta.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474