11. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering valmistub tarbimisandmeid jagama

Foto: Estfeed
Kevadel valmis Eleringil tarkvõrgu andmevahetusplatvormi Estfeed teine etapp, mille järel saavad kommunaalteenuste ja kinnisvara korrashoiu teenuste pakkujad otsepääsu hetkel elektri ja gaasi tarbimisandmeteni. Plaan on vajaduspõhiselt liidestada ka teisi andmeallikaid ja -baase. Estfeedi laiem kasutuselevõtt võimaldab kinnisvarahaldajail loobuda tarbimisnäitude käsitsi kogumisest ja vabastab raamatupidajad igakuisest näitude majandamisest Exceli tabelites, kinnitas Estfeedi projektijuht Kaija Valdmaa.

Measureway Measureway OÜ rakendus

Archibus Reminet OÜ tarkvara

Tuumik Riigi Kinnisvara AS rakendus

Hausing Hausing Technologies OÜ rakendus

Korteriyhistu.net Tarkvaralabor OÜ rakendus

Telia Eesti AS

Levikom Eesti OÜ

220Energia 220 Energia OÜ äpp

Allikas: Elering

Annate Eleringi kodulehel Estfeedi kirjeldades teada, et ootate kõiki huvitatud osapooli tarkvõrgu andmevahetusplatvormiga liituma. Millised ettevõtted Estfeediga juba liitunud on ja mis andmeid nad selle kaudu vahetavad?

Estfeedil on lepingud 15 ettevõttega, mis pakuvad teenuseid erinevatest valdkondadest, nt hoonete energiamonitooringut, energiapakettide kalkulaatoreid, hoonete haldustarkvara, asjade interneti (ingl IoT, internet of things) platvorme, energiatarbimist jälgivaid rakendusi.

Kõik ettevõtted soovivad saada mõõtepunkti tehnilisi andmeid, elektri ja gaasi tunnipõhiseid tarbimisandmeid ning osad ka elektrihinna ja ilma infot. Estfeedi platvorm vahendab avalike andmete teenuseid nagu ilma, elektrihinna ja nende ajaloolisi teenuseid ning privaatandmete teenuseid. Viimasteks on elektri ja gaasi kaugmõõtjate mõõteandmed, võrgulepingute andmed, mõõtepunktide tehnilised andmed, tarbimis- ja tootmisajaloo andmed.

Millised kinnisvarahaldustarkvarad Estfeediga liidestatakse?

On ärihoonetele mõeldud tarkvarasid, avaliku sektori haldusasutustele arendatavaid tarkvarasid, korteriühistutele mõeldud lahendusi. Lisaks on hoonete energiamonitooringule keskendunud ettevõtteid. Mõned on juba live’is, paljudega käivad liidestamise tööd.

Kus andmeid hoitakse või hoiustama hakatakse?

Estfeed ise andmeid ei salvesta, välja arvatud mandaatide baas, kuhu salvestatakse andmete omaniku (võrgulepingu omaniku) antud nõusolekud kolmandatele osapooltele (teenuste pakkujad) andmete töötlemiseks. Muud andmed salvestatakse andmebaasides, mis on Estfeediga ühendatud, Estfeed ise ka andmebaaside andmeid ei salvesta. Estfeedi põhiline roll on andmete vahendamine, mis tähendab, et Estfeed ise sõnumite sisse ei vaata, ning tarbija nõusolekul põhineva tarbija andmetele juurdepääsu lubamine. Selleks on olemas spetsiaalne mandaatide haldussüsteem ja e-eleringi portaal, mille kaudu saab kasutaja anda nõusolekuid ehk ligipääsuõigusi oma andmete töötlemiseks. Enne andmete välja andmist kontrollib Estfeed alati, kas mandaatide baasis on nõusolek olemas. E-elering on Estfeedi tarbija kasutajaliides (ingl UI, user interface) ehk tarbijaportaal.

Kes on teie IT-partner?

Teeme koostööd Cybernetica ASiga, kellega on meil kaheaastane 2016 kevadel alustatud uurimisja arendustööde leping energia andmevahetusplatvormi arendamiseks. Lisaks on Estfeedi rakenduste arendamiseks kuni 2018 juunini kestvad raamlepingud osaühingutega Thinklab, Aktors ja Girf. Ettevalmistamisel on uued hanked platvormi ja rakenduste edasiarendamiseks. Nt käib aktiivne töö rahvusvaheliseks personaalsete tarbimisandmete vahetamiseks Taaniga.

Kui palju plaanite ja olete juba Estfeedi projekti investeerinud?

Aastatel 2014–2015 tegid Estfeedi projektipartnerid arendusi ligikaudu 400 000 euro ulatuses. Sealt edasi on tehtud teadusarendust Cybernetica ASiga. On keeruline eristada ainult Estfeedi projekti kulusid, kuna platvorm on tihedalt seotud teiste infosüsteemide ning andmeallikatega, mida on arendatud koos Estfeediga.

Millised on selle projekti etapid ja kus parasjagu arendusega olete?

Projekti esimene proof of concept etapp kestis 2014–2015 ja teine platvormi minimum viable product kestis kevad 2016– kevad 2018. Viimase etapi käigus töötati välja andmevahetuse kontseptsioon ehk andmete liigutamine andmeallika ja rakenduste vahel. 2018 oleme alustanud ka aktiivsemat rakenduste ja uute andmeallikate kaasamist, samuti pöörame suuremat tähelepanu platvormi kasutusmugavusele, rakenduste lihtsamale liidestamisprotsessile ja kliendihaldusele. 2020. aasta vaates tegeleme ülepiirilise andmevahetuse küsimustega, sealhulgas alternatiivsete andmevahetuse kanalite ja uute teenuste loomisega, nagu nt tarbimise juhtimine ning paindlikkuse võimaldamine kaugjuhitavate seadmete ja tarkvaraga.

Kas ja mille poolest erineb Estfeed Levikomi pakutavast Noranetist ja Connected Balticsi IoT võrgust või on Estfeed nende võrkude kasutaja ja sarnaneb pigem Crabseci platvormile, mille vahendusel saab infot nt uste avamise kohta, et turvapatrulli või naabrimeest vara kontrollima saata?

Estfeed pakub Levikomi ja Connected Balticsi platvormidele andmete vahendamise teenust, kuna kolmas osapool ei saa elektrituru- ja maagaasiseaduste alusel hallatavatele ning Estfeedi vahendatavatele elektri ja gaasi andmeladudes talletatavatele andmetele muul viisil ligi. Andmetele ligipääsuks on alati vajalik andmete omaniku ehk tarbija nõusolek, mida saab teenusepakkujatele anda e-eleringi portaalis. Tavapärased energiaturu osalised ehk bilansihaldurid, operaatorid, avatud tarnijad jt kasutavad elektri ja gaasi andmelaole ligipääsuks oma rakendusliidest (inglise keeles API, application program interface). Estfeedi mõte on jagada personaalseid elektri ja gaasi mõõteandmeid kolmandatele osapooltele, kes ei ole nii-öelda tavapärased turuosalised. Tegemist on tarbija huvides arendatud platvormiga, mille kaudu saab jagada oma andmeid neile teenusepakkujatele, kellele tarbijad seda teha soovivad.

 

Autor: Anne Oja, kaasutor

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474