Autor: kinnisvarauudised.ee • 16. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehingud hoonestamata maaga on nihkunud Harkust Sauele

Raul Reino
Foto: Postimees/Scanpix
Kõige rohkem tehinguid maadega tehakse Saue vallas, kus tehti mullu enim tehinguid ka elamumaadega. Põhjusena toob Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino välja haldusreformi ja arendajate aktiivsuse Saue linna ümbruses.

Kui võrrelda hoonestamata maade tehinguid 2007. ja 2017. aastat, on muutusi toimunud omajagu. Ümber Tallinna paikneva seitsme rõngasvalla hulgas võitlesid nö esikoha pärast tehingute arvu osas kümmekond aastat tagasi Harku ja Rae vald. Kui kõikide maa sihtotstarvete kokkuvõttes oli esikohal Rae vald, siis enim tehinguid elamumaadega tehti 2007. aastal Harku vallas – kokku 146 tehingut. Elamumaa osas järgnesid Rae vald 117 tehinguga ja Viimsi vald 113 tehinguga. Teistes valdades tehti juba selgelt alla 100 elamumaa tehingu aastas.

Kümme aastat hiljem on jõujooned muutunud ja kõige rohkem tehinguid maadega tehakse Saue vallas, kus tehti enim tehinguid ka elamumaadega, kokku 159. Saue järel hoiab teist positsiooni Rae vald 133 tehinguga, millele järgneb tihedalt Viimsi 128 tehinguga. Harku valla tulemuseks jääb 112 elamumaa tehingut. Tähelepanuväärne on, et kui Saue, Rae ja Viimsi on tehingute arvu 10-aastases võrdlusperioodis kasvatanud, siis Harku vald on mainitutega võrreldes ainus, kus tehingute arv on kukkunud. Mahu kukkumine 23 % on suur muudatus, arvestades, et turg oli aktiivne mõlemal võrreldaval aastal.

Elu kandub maanteede ümbrusesse

Saue valla suure kasvu põhjuseks võib pidada nii haldusreformi kui ka kinnisvaraarendajate suuremat tähelepanu eriti Laagri aleviku ja Saue linna ümbruse suunal. Valminud ja valmimas on mitmed mahukad elamurajoonid, kus korralik taristu ja atraktiivne ümbruskond ning mis toovad valda juurde eelkõige nooremapoolseid perekondi. Kuna Laagrisse on otsustatud rajada uus riigigümnaasium koos spordihoonega, siis võib prognoosida, et nõudlus valla kinnisvara osas jääb kõrgeks.

Harku valla kukkumist on juba keerulisem hinnata. Ühelt poolt võib põhjuseks pidada pikalt vindunud legendaarse Haabersti ristmiku läbilaskega seotud probleeme, aga teisalt tundub, et suurem elu kandubki ka Tallinna ümbruses Eesti suuremate magistraalide ehk Tartu ja Pärnu maanteede ümbrusesse. Meri on ja jääb Harku tõmbenumbriks ka tulevikus, mistõttu potentsiaali elukeskkonnana on Harkus mõistagi piisavalt. Hetkel on varasem sära veidi tuhmunud ja võimaldanud Saue ja Rae vallal omavahelises konkurentsis ette rebida. Kas otsustavalt, seda näitab juba aeg.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474