Autor: kinnisvarauudised.ee • 2. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: eramute müük on aastaid paigal seisnud

Foto: Pixabay
1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter räägib, et kui korterite hinna- ja müüginumbrid rühivad pidevalt üles, siis majade müük on aastaid paigal seisnud, sest sajanditepikkune unistus on kadumas ning linnastunud noorem generatsioon ei taha enam oma majas elada.

Martin Vahteri sõnul on maja kallis vara ning seetõttu kolitakse sinna vanemas eas, pigem lastega ja peale kolmekümnendat eluaastat. “Viimaste aastatega nihkub see vanus järjest kõrgemaks ning tundub, et tänapäeva inimesed pigem ei tahagi oma majja kolida. Noored on linnastunud ning maksavad enne suure Kalamaja korteri eest veerand miljonit kui kolivad majja,” ütles Vahter.

Vahteri sõnul näitab ka tehingustatistika, et nii majade kui kruntide müük on olnud aastaid enam-vähem samal tasemel.

“Tavaline kinnisvarareegel on, et hinnad hakkavad esmalt tõusma odavamast varaklassist nagu korterid, siis tulevad järgi ridaelamud ja lõpuks majad. See on selge anomaalia, et kui Eesti tõmbekeskuste korterite müük ja hinnad on kümnendi algusest stabiilselt üles rühkinud, siis majad on ikka samas vahemikus,” ütles Vahter.

“Majaomanikud sellest alati aru ei saa, vaatavad, et turg buumib ning küsivad üle. Tegelikud näitavad tehinguhinnad, et need ootused ei täitu ja majad on praegu pigem alahinnatud. Teoorias peaksid küll majade hinnad vaikselt tõusma, aga kui konjunktuur ja inimeste soovid muutuvad, siis see ei pruugigi nii minna,” rääkis Vahter.

“Tänapäeva noored ei viitsi lihtsalt enam majaga jännata, sest see on kulukas ja töömahukas hobi, mis kõigile ei sobi. Sisuliselt pead ise olema majahoidja ja ühistu esimees. Samuti jäävad sõbrad ja linnamelu kaugele,” ütles Vahter.

“Majade puhul on kõige olulisem tegur hind ning seetõttu lähevad kaubaks selgelt odavama otsa pinnad. Majade puhul muutuvad tehingud harvaks 300 000 eurost ülespoole ning ridaelamutel kallimalt kui 200 000 eurot. Need, kellel on palju raha, ehitavad ise ja oma silma järgi ning raha kokku hoidmata. Ei ole harvad juhtumid, kus ainuüksi ehitusmaksumus ületab miljon eurot. Sellele omakorda lisandub veel krundi ja sisustuse hind. Samas üle miljoni maksvaid ostu-müügitehinguid tehakse aastas ainult üksikud,” rääkis Vahter.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474