28. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karin Vinkel: et kinnisvaras edukas olla, ei pea olema tuumafüüsik

Kinnisvarasse investeerimine ei ole kindlasti “kiirelt rikkaks” skeem, aga jätkuvalt sellega tegeledes on see väga hea võimalus kasvatada oma vara ja kindlustada pensionisammas, leiab Koidu Ehituse juhatuse liige Karin Vinkel.

Miks mina kinnisvarasse investeerin?

1. Peamiselt sellepärast, et kinnisvara mulle meeldib! Tegu on käega katsutava jasilmaga nähtava varaga ja ma saan kinnisvaraärist aru. Ärimudelid on võrdlemisilihtsad ning arusaadavad ning sa ei pea olema tuumafüüsik, et selles valdkonnasedukas olla. Lihstaim mudel kinnisvaraäriga alustamiseks on: ostad korteri, üüridvälja, saad üürnikelt raha. Osa kulutad elamiseks, osa kogud kuni saad ostajärgmise korteri jne.

2. Stabiilne sissetulek üüritulust. Minu kogemus on selline, et heas ja ilusas

korteris soovivad inimesed elada pikemat aega, hoiavad seda paremini javõtavad oma koduna. Kui tekibki olukord, kus üürnik vahetub, siis tavaliseltleiad uue üürniku juba enne, kui eelmine üürnik välja kolib. Mulle meeldib, kuiinimesed on head ja vastutulelikud. Kindlasti vali üürnikeks inimesed, kelletausta oled uurinud ja kellega on sul hea klapp.

3. Vahetu kontroll oma vara üle. Kinnisvaraäris on mitmeid vahendeid oma

tulude ja kulude juhtimiseks. Investor saab otsustada, keda üürnikuks võtta, mishinnaga objekti välja üürida, millist remonti teha, kuidas korterit sisustada jne.Väärtpaberite ja paljude teiste investeeringute puhul annad sa operatiivsejuhtimise kellelegi teisele üle ning jääd lootma, et tema kasvatab sinu vara. Seevõib nii õnneks minna, aga ei pruugi. Ise tehes õpid oma vigadest ning saad läbikogemuse end parandada, aga teistele volituse andmisest sa ei õpi nii palju.

4. Võimalus suurendada omafinantseeringu tootlust läbi kaasatud võõrkapitali.

Kinnisvara on laenuandja jaoks olnud alati eelistatud tagatis ning lisakapitalikaasamine on suhteliselt lihtne. Iseäranis alustav kinnisvarainvestor peaks laenuvõttes olema ettevaatlik ja kindlasti arvesse võtma, et kinnisvara ja üürihinnadvõivad langeda ning intressid tõusta. Sa pead suutma madalamast üürivoosttagasi maksta ka kõrgemate intressidega laenu. Isegi kui pank on valmis sulleraha laenama, on vastutus laenu eest sinul. Enne kinnisvarainvesteeringu jaokslaenu võtmist arvuta välja, kui suure pangalaenu intressi teenindamisega saadhakkama ning kui suure (üüri)hinna languse välja kanntatad? Teisisõnu, hoia riskemadalal!

5. Sõltumata majandustsüklistest on inimestel vaja kusagil elada.

Majanduslanguse puhul võivad üürihinnad küll langeda, aga katust oma peakohale on kõigil ikka vaja. Oluline on muidugi asukoht. Tallinna kesklinnakortereid on alati võimalik välja üürida, sest nõudlus on alati olemas, küsimus onvaid hinnas. Investeeri väärt kinnisvarasse, sellesse, millesse sa usud, mittesellesse, mis on hetkel lihtsalt odav. Erinevalt mõnedest teistestkinnisvarainvestoritest usun mina, et uus, kvaliteetne ja hea kinnisvara onparem ja turvalisem investeering kui natuke suurema tootlusega vana jalagunenud. Mulle meeldib pakkuda inimestele head toodet. Tore on teada, etkliendil on sinu korteris mõnus elada. Uue kinnisvara puhul on ehitisel kaks aastatgarantiid ja seetõttu ei pea muretsema katkiste torude ja mittetöötava küttepärast. On nii palju põhjuseid, miks ma ise eelistan uut vanale, et kirjutan sellestlausa eraldi.

6. Ajalugu näitab, et kinnisvara väärtus ajas tõuseb. Isegi kui mõnedes

majandustsükli osades kinnisvara hinnad mingil määral langevad, siis pikasperspektiivis on hinnad ikka tõusnud.

7. Kinnisvara üürihinnad kasvavad koos inflatsiooniga. Seega tagab kinnisvara

inflatsiooni korral suurema rahavoo ning saad nautida sama elustandardit ka siiskui elu muutub ümberringi kallimaks. Muidugi tuleb endal olla aktiivneüürihindade jälgimisel ja korrigeerimisel.

Kahtlemata on igas investeeringu klassis omad eelised ja riskid. Oluline on see, et

leiad just endale sobiva valdkonna, millesse sulle meeldib investeerida.Investeeringute hajutamine mingil määral ei tee paha, aga üks valdkond võiksolla põhiline. Mulle meeldib kinnisvarase investeerida just nendel põhjustel,mida esile tõin.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474