Autor: kinnisvarauudised.ee • 21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

95% kinnisvaratehingutest sünnib maakleri abil

Foto: Pixabay
Kuigi hiljuti on hakatud väitma, et kinnisvaramaakleri elukutse on peagi ajalukku kadumas nagu nuputelefonid või kirjutusmasinad, selgub Kinnisvara24 statistikast, et Eestis aastas tehtavast enam kui 100 000st kinnisvaratehingust lõviosa sünnib endiselt maakleri abiga. Eriti vajalikuks peetakse seda ärikinnisvara üürimise puhul.

Aastas tehakse Eestis ligikaudu 50 000 kinnisvara ostu-müügi tehingut, lisaks vähemalt 50 000 eluruumi üüritehingut ja mitukümmend tuhat äripindade üüritehingut. Kinnisvara on võrrelduna teiste varatüüpidega eriline – kinnisvaratehingute summad on suured, kinnisvara ei saa endaga mujale minnes kaasa võtta, kinnisvaral võib olla palju peidetud omadusi, samuti võib tehingute vormistamisel olla palju juriidilisi nüansse, mida tavainimene ei pruugi teada.

Enamik inimesi teeb oma elu jooksul vähemalt mõne kinnisvaratehingu,. Seetõttu on üsna keeruline kinnisvaratehingut tehes osata kõigi asjoludega arvestada. Et tehingupoolte riske maandada ja tehingud tõrgeteta teha, kasutavad Eesti inimesed üsna agaralt kas maaklerite või kinnisvarakonsultantide abi. Eestis on ligikaudu 1500 tegutsevat maaklerit, kellest 668 on registreeritud Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja maaklerite registris. Kehtiv kinnisvaramaakleri kutsetunnistus on Eesti Kutsekoja andmetel 197 maakleril.

Kortereid üürivad omanikud ise

Kinnisvara24 analüüs näitab, et kinnisvaratehingute puhul kasutatakse maaklerite abi 95% juhtudest. Kõige enam kasutatakse maaklerite abi äripindade üürimise puhul, kus maaklerite osakaal on 98.3%. Kõige vähem aga korterite üürimise puhul, kus 36.8% tehinguid teevad omanikud ise.

“Maakleri appi kutsumiseks võib kinnisvaraomanikul olla erinevaid põhjuseid. Mõnikord soovitakse tehinguga kaasnevaid riske maandada, mõnikord pole omanikul aega tegelega kõigi nüanssidega. Kinnisvara24.ee portaalis on küll kinnisvarakuulutuse lisamine tehtud ülilihtsaks, kuid kuulutuse avaldamisele eelneb ja järgneb palju tegevusi, mille jaoks on vaja aega ja teadmisi. Näiteks, kuidas teha sellised kinnisvarafotod, mis tõepoolest tõstavad kuulutuse teiste seast esile, milline hind valida, kuidas korraldada kinnisvaraobjekti huvilistele näitamine jne,” kommenteeris Kinnisvara24.ee tegevjuht Paavo Heil.

Valida 1500 maakleri hulgast

 “Küsimus ei ole enamasti mitte selles, kas võtta omale appi maakler, vaid pigem selles, mille alusel maaklerit valida. Eestis on valida ca 1500 maakleri hulgast, kellest enamik on pühendunud ja tulemuslikult töötavad professionaalid. Kinnisvara24 portaalis saab maaklerite kohta vaadata seda, kui palju on tal kuulutusi, millises piirkonnas ta töötab, mis keeles ta oma tööd teeb, kutsetunnistuse olemasolu ja kontaktinfot. Vajadusel saab maakleri tausta kontrollida ka Maaklerite Koja veebilehe kaudu. Samuti on võimalik maaklerilt enne otsuse tegemist küsida tema varasemate klientide soovitusi”, lisas Heil.

Analüüsiks arvutati kokku Kinnisvara24.ee ja teiste kuulutusteportaalide ning sotsiaalmeedias avaldatud kinnisvarakuulutused. Saadud tulemustest lahutati kattuvad kuulutused (sellised, mida esineb rohkemas kui ühes portaalis või mida esineb ühes portaalis mitu korda). Seejärel arvutati tehingu- ja objektitüüpide lõikes maaklerite kuulutuste ja tavakasutajate (otse omanikult) kuulutuste osakaalud. Analüüsis toodud osakaalude veapiirid on maksimaalselt kolm protsendipunkti.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474