Autor: kinnisvarauudised.ee • 2. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti targa linna lahendused jõudsid India turule

Foto: Postimees/Scanpix
Eesti tehnoloogiaettevõtte Cityntel välja töötatud uue põlvkonna tark tänavavalgustuse juhtimise lahendus jõudis India turule. Uue põlvkonna targa juhtimisega varustatud LED valgustid säästavad võrreldes seni olemasolevate tänavavalgustitega kuni 80% elektrienergiat.

Hiljuti sõlmisid vastava kootöölepingu Teaduspargi Tehnopol roheportfelli kuuluv iduettevõte Cityntel ning India turul energiateenuseid pakkuv Predictive Energy Instruments.

Lepinguga pandi algus koostööle, mis tõi India turule uue põlvkonna IoT (Internet of Things – asjade internet) tehnoloogial põhineva targa tänavavalgustuse juhtimise lahenduse ning vastavalt lepingule tarniti ka esimene partii seadmeid, mis võetakse lähiajal kasutusele Chennai linnas.

"Oleme India suunal töötanud juba viimased neli aastat ning viimaks oleme leidnud õige partneri, kellel on kogemus ning tugev positsioon meie turusektoris," ütles Citynteli juhatuse liige Alar Võrk. "Juba neli aastat tagasi sõlmisime koostöölepingu ühe teise India ettevõttega, kes paraku meie lootusi ei täitnud, kuid arvestades India turu potentsiaali, ei tundunud õige kohe alla anda. Koostöös EAS-i ning nende kohapealse esindaja hr Ankit Bahliga oleme tööd jätkanud ning usume, et oleme saavutanud läbimurde," lisas Võrk

“Meeldiv on tõdeda, et meie järjekindel tegevus nii Indias kui ka ülejäänud 11-s riigis, kus meie ekspordinõunikud töötavad, on viinud jälle ühe ettevõtte oma sihile lähemale. Kindlasti aitas Eesti nutikate lahenduste tuntusele ja turulejõudmisele kaasa ka hiljutine EASi korraldatud kõrgetasemeline äridelegatsiooni visiit, mis külastas lisaks Chennaile ka New-Delhit ja Mumbaid ja sai laialdast kajastust nii kohalikus pressis kui ka meelitas kohale sadu huvilisi. Eriti hea meel on selle üle, et meie fookusvaldkonnas, Targa Linna lahenduste osas, on nüüd toimimas esimesed tõelised koostööprojektid,” ütles EASi ekspordi valdkonnajuht Sven Aulik.

Eesti tehnoloogiaettevõte Cityntel on välja töötanud traadita sidel põhineva uue põlvkonna targa tänavavalgustite juhtimise lahenduse.

Lahendus põhineb igasse valgustisse paigaldataval raadiosidega varustatud kontrolleril, mis võimaldab teostada valgusti sisse ja välja lülitamist ning hämardamist. Kontrollerisse saadetakse läbi raadiovõrgu käitumisreeglid ning seejärel on valgusti valmis iseseisvalt töötama vastavalt nendele reeglitele.

“Valgustikontroller on tark seade, mis on suuteline tegema vajalikke toiminguid iseseisvalt - seade teab oma asukohta, kellaaega ning vastavalt sellele ka igapäevaselt antud asukoha päikese loojangu ning tõusu kellaaega,” ütles Citynteli tegevjuht Janno Luurmees.

Kuna valgustikontroller on varustatud raadiosidega, on võimalik valgusti töötamise reegleid igal ajal muuta. Enamgi veel - kontroller suudab suhelda otse ka erinevate väliste anduritega, nagu liikumisandurite ja liiklustiheduse ning teepinna seisundi anduritega.

Sellisel viisil saavad valgustid informatsiooni hetkel ümbruskonnas valitsevate tingimuste kohta ning suudavad reguleerida valgustuse taset vastavalt reaalsele vajadusele.

“Kõik see võimaldab vähendada valgustuse taset näiteks ajal, kui tänaval viibib vähem inimesi või liiklusvoog on väiksem, säästes seeläbi kuni 50% juba niigi säästliku LED valgusti poolt tarbitavast elektrienergiast. Samavõrd väheneb ka eralduva CO2 hulk,” sõnas Luurmees.

Citynteli poolt välja arendatud targa tänavavalgustuse lahendus põhineb teise Eesti iduettevõtte Thinnect ning TTÜ teadlaste poolt välja töötatud uue põlvkonna asjade interneti tehnoloogial. Tänaseks on Citynteli tark tänavavalgustus kasutusel Eestis nii Tallinnas Teaduspargis Tehnopol, Tallinna vanalinnas kui ka Tartus ning samuti teistes riikides nagu Taanis, Saksamaal, Kreekas ja mujal.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474