Autor: Eva Kiisler • 7. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikaste TOP: 10 Eesti kõige jõukamat kinnisvaraärimeest

Toomas Annus.
Foto: Postimees/Scanpix
Äripäev reastas Eesti Rikaste TOP500, kuhu kuulub ka mitmeid kinnisvara alal tegutsevaid ärimehi ja -naisi. Toome välja kümme kõige rikkamat isikut, kelle põhitegevusalana on TOPis välja toodud kinnisvara. Tähelepanuväärne on, et nad kõik saavutasid TOPis koha Eesti 50 rikkaima isiku seas.

1. Toomas Annus. Juba aastaid rikaste TOPi eesotsas figureerinud Annus on Merko Ehituse suuromaniku Riverito suurim aktsionär saavutas TOPis 6. koha. Tema vara väärtuseks hinnatud 187,3 miljonit eurot. 

Kontserni innisvaraarenduse müügitulu oli 2017. aastal 72,9 miljonit eurot, vähenedes eelmise aastaga võrreldes 2,4%. Samas suurenes renditulu 4,8% võrra, 30,6 miljoni euroni ja kinnisvara halduse müügitulu 3,8% võrra, 10,4 miljoni euroni. Kontserni kuuluvad Eestis, Lätis, Leedus ja Norras ehitusalaseid terviklahendusi pakkuvad ehitus- ja kinnisvaraarenduse ettevõtted.

2. Toonart Rääsk. 16. kohale jõudnud Rääski vara väärtuseks on hinnatud 120,9 miljonit eurot. Rääsk on Tallinna kesklinnas tegutseva hotelli Metropol ning mitme erinevates Eesti linnades asuva ärihoone omanik, millest tuntum on Rakvere Põhjakeskus. Tallinnas kuulub tema firmale Haveli Invest Väike-Paala tänaval asuv büroohoone, kus on väljarenditud äripinda 8000 ruutmeetrit.

3. Kaido Jõeleht. Kaamos Groupi asutaja ja omanik oli TOPis tänavu 22. kohal. Tema vara väärtuseks on hinnatud 103,6 miljonit eurot.  Viimastel aastatel on ta tõusnud Eesti üheks suuremaks kinnisvaraarendajaks. 

Kaamos Group rajas Tallinnas Vana-Lõuna kinnistule büroohoone, kuhu kolis statistikaamet. Ettevõtte kõige suurem projekt on aga seotud Filtri tee piirkonnaga, nn Avala kvartali arendus võtab enda alla 10 hektarit. 

2/3 Kaamos Grupi varast ja pool 69 miljoni eurosest aastakäibest tuli Kaamos Kinnisvarast, mis haldab kinnisvara ja tegeleb ehitustegevusega

4. Urmas Sõõrumaa. 23. kohal asuva Sõõrumaa vara väärtuseks on hinnatud 103, 5 miljonit eurot. Sõõrumaale kuuluv U.S. Invest on Rotermanni kvartali arendaja, ettevõte tegeleb ka elamute ja ärihoonete arendusega.

Peamiselt turvaärimehena tuntud Sõõrumaa on üks nendest õnnelikest, kes suutis veenda Edgar Savisaare juhitud Tallinna linnavalitsust sõlmima koolide korrastamiseks pikaaegsed ja väga magusad lepingud erafirmadega.

5. Vello Kunman. 27. koha saavutanud Kunmani vara väärtuseks on hinnatud 96,9 miljonit eurot. 

Talle kuuluva valdusfirma Esraven tütarfirmad toodavad ehitusmaterjali, põllumajandussaadusi, toidukaupu ning haldavad kinnisvara ja müüvad sisustuskaupu. Teine tema rajatud kontsern on Silikaat Grupp, millest Vello Kunmanile kuulub 40%. Ettevõtte tütarfirmad on Aatriumi Sisustuskaubamaja, Aromare, Lepa Keskus ja Silikaat Kinnisvara.

6. Anatoli Kanajev. 34. kohal asuva Kanajevi vara väärtuseks on hinnatud 79,6 miljonit eurot.

Tema suurimaks arendusprojektiks on Pirita tee äärde vee- ja tervisekeksuse rajamine. Suvel sai Kanajev pärast kümme aastat kestnud menetlust lõpuks detailplaneeringu. Maarjamäe memoriaali ja Eesti Näituste paviljonide vahele jäävale 3,6hektarilisele maa-alale peaks tulema kuni kuuekorruseline hotell, milles asub ka veekeskus.

7. Olav Miil. 38. kohal asuva Miili vara väärtuseks on hinnatud 70 miljonit eurot.

Tema praegu üks olulisemaid kinnisvaraprojekte on Tallinnas aadressil Maakri 19/21 asuv kinnistu, kuhu ta rajab seitse ärihoonet, üks neist on 100 meetri kõrgune Maakri Ärimaja. See sai tänavu valmis ning suvest alates on Tallinna uues kõrghoones end sisse seadnud arvukalt ettevõtteid. Miil on ka ärikinnisvarasse investeeriva Efteni üks omanikest.

8. Teet Saarepera. 40. kohal asuva Teet Saarepera vara väärtuseks on hinnatud 67 miljonit eurot.

Saarepera on seotud Riigiressursside Keskuse OÜga, mis on oma enam kui 150 000 ruutmeetri lao- ja tootmispinna ning ligi 900 000 ruutmeetri maaga üks Eesti suuremaid laopindade omanikke ja arendajaid.

9. Aivar Berzin. 41. kohale jõudnud Berzini vara väärtuseks on hinnatud 65,8 miljonit eurot.

Kontserni Vestman Energia suuromanik. Kontserni ettevõtted ostavad-müüvad ja haldavad maatulundusmaad, majandavad metsa ning toodavad põllumajandussaadusi.

10. Rauno Teder. 45. kohal asuv Teder on kinnisvara esikümnes noorim. Tema vara väärtuseks on hinnatud 62,3 miljonit eurot.

Talon osalus Ukrainas kaubanduskinnisvara arendavas Arricanos ning Tallinnas Admiraliteedi basseini ääres suurt kaubandus- ja ärikeskust arendavas Porto Francos. Rauno Tederi isa Hillar Teder on andnud Admiraliteedi basseini arenduse juhtimise tema hoolde.

Tutvu täispika Rikaste TOPiga Äripäevas.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474