Autor: kinnisvarauudised.ee • 10. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valukoja kvartali võib kavandada Zaha Hadid Architects

ZHA kavand
Foto: Mainor Ülemiste
Ülemiste Cityt arendav Mainor Ülemiste tutvustas kavatsust rajada linnakusse koole, kodusid ja büroosid ühendav tulevikukompleks ning avaldas, milliseid nägemusi selle rajamiseks esitlesid Eesti arhitektuuribürood 3+1 Arhitektid, Punktiir ja Architect 11 ning Zaha Hadid Architects Inglismaalt.

Mainor Ülemiste juhatuse liikme Ursel Velve sõnul saab enam kui 30 000 ruutmeetril laiuv ja kolme eri kinnistut ühendav Valukoja kvartali tulevikuarendus Ülemiste Citys olema piirkonna esimene sedavõrd mitmetahuline kompleks, kus peaks terviklikult olema lahendatud mitmed erinäolised funktsioonid – kodud, bürood ja koolid. “Kutsusime tasutud konkursile neli arhitektuuribürood ja väljakutsuva ülesande lahendamiseks ja oma eskiiside loomiseks oli neil aega üle kolme kuu,” selgitas Velve.

Projekti ettevalmistusse kaasati disainiguru Martin Pärn, kelle eestvedamisel viidi arhitektuurikonkursi lähteülesande koostamiseks läbi ajurünnak, milles osalesid lisaks Ülemiste linnaku arendustiimile ka koolide juhid, õpetajad, õpilased ja lapsevanemad. Eesmärk oli koondada koolide tegevustest lähtuv ruumide funktsionaalsus, aga arvestada ka linnaku keskmesse loodava multifunktsionaalse ala liikumisskeemi.

Oma tööd esitasid konkursile nimekas Londoni büroo Zaha Hadid Architects, mis võitis mullu Tallinna Vanasadama piirkonna ideekonkursi, kuid mille projektide järgi ei ole siin regioonis seni veel ühtegi hoonet ehitatud, ning kolm Eesti arhitektuuribürood 3+1 Arhitektid, Punktiir ja Architect 11, mis on kõik varasemalt olnud seotud haridusasutuste arhitektuursete lahendustega.

Esmaspäeval esitlesid bürood oma töid Ülemiste City arendajate kogule ja haridusasutuste juhtidele, linnakusse varem hooneid projekteerinud arhitektidele ning Tallinna peaarhitektile ja linnaplaneerimisameti juhile.

Ursel Velve kinnitusel esitati konkursile neli väga silmapaistvat tööd, millel igaühel on omad selged tugevused. “Eilsete esitluste alusel valitakse esmalt välja kaks paremat, millele annavad täiendava eksperthinnangu eri valdkondade spetsialistid ning võidutöö peaks Mainor Ülemiste nõukogu kinnitama veel oktoobrikuu jooksul,” ütles Velve. 

Võidutöö alusel alustatakse detailplaneeringu muutmist ning esimeses etapis koolide kompleksi projekteerimist. Visiooni kohaselt alustatakse koolidekomplekti ehitust 2021. aastal sooviga võtta õpilased uutes kooliruumides vastu 2022. aasta sügisel. Elukondlike ruumide ja töökohtade arenduse algus sõltub Ülemiste linnaku arengust ning 2020. valmivate esimeste kodude müügiedust.

3+1 Arhitektid
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474