Autor: kinnisvarauudised.ee • 31. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued büroohooned peletavad alustavad ettevõtted minema

Foto: Andras Kralla
1Partner Kommertskinnisvara juhi Kirill Viguli sõnul on alustaval ettevõttel pea võimatu leida korralikus büroohoones kontorit, sest üürileandjad nõuavad neilt karmi lepingut ning ähvardavad hiiglaslike kahjunõuetega, mis võivad ettevõtte pankrotti viia.

Kirill Viguli kinnitusel ei taha suurte kaasaegsete kontorihoonete omanikud tihtipeale endale väikeseid või alustavaid ettevõtteid. “Omanikud soovivad pikki, 3-10 aastaseid üürilepinguid, mida väikefirma ei saa garanteerida. Lepingud on karmid ja pigem paindlikkusega vastu ei tulda. Seega ongi alustaval ettevõttel A-klassi büroohoones pinda väga keeruline leida või tuleb ruutmeetri eest tavalisest oluliselt rohkem maksta,” rääkis Vigul.

“Mis jääb üle ja kuhu toa saab, on vanemad B- ja C-klassi hooned. Samas on kehvem kontor paljudes sektorites oluline äri kasvatamise takistus,” Rääkis Vigul.

“Kaasaegsete kesklinna äripindade järgi on praegu nõudlus suur ja üürilepingud küllalt paindumatud ning karmid. Eks büroohoonete äriplaan põhinebki stabiilsetel üürnikel ning viimased peavad võetud kohustused täitma,” selgitas Vigul.

“Peab arvestama, et kui sõlmid viieaastase lepingu ja soovid poole pealt välja kolida, siis tuleb ülejäänud aastad ka kinni maksta. Olen näinud juhtumeid, kui sadade tuhandeteni ulatuv kompensatsiooninõue viis üürilevõtja lõpuks pankrotti,” rääkis Vigul.

“Kui üürnik soovib enne lepingu lõppu välja kolida, siis on viimases hädas teinekord võimalik ka ise uus allüürnik otsida ja nii kompromiss saavutada,” soovitas 1Partner Kommertskinnisvara juht.

“Eestis on idufirmade buum ning ka neile on vaja sobivaid ja moodsaid kontoreid. Lõpuks hakkavad suuremad arendajad sellest nišist vaikselt aru saama. Ülemiste City uude Öpiku ärimajja tehti just kasvavatele ettevõtetele paindlikud lepingud ja sobivad kontorid ning need läksid väga kiiresti välja,” tõi Vigul näite.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474