Autor: kinnisvarauudised.ee • 13. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Tallinnas valmis Eesti suurim rohebüroohoone

Foto: Maris Tomba
Tallinnas avati üheksa miljonit eurot maksnud Eesti suurim täielikult rohelisel mõtteviisil põhinev büroomaja, mida soojendab ja jahutab hoone konstruktsioon ning mille 75 protsenti tarbeveest kogutakse sademetest.

Järvevana 7b büroohoone kõige erilisem insenertehniline lahendus on esmakordselt Eesti kontorimajas kasutatav energiat salvestav konstruktsioon, kus maja vahelagede sisse on peidetud 37 000 meetrit torustikku, mis muudab põrandad ja laed ühtseks kütte- ja ka jahutuselemendiks.

Rohelise büroohoone arendaja Hepsor OÜ juhatuse liikme Henri Laksi sõnul saab hoone kütte- ja jahutussüsteem oma vajaliku energia maa sisse paigaldatud 10 000 meetrist maaküttekontuurist. “Lagesid ja põrandat kasutatakse jahutuseks ning kütteks ning seetõttu puuduvad näiteks tavalised radiaatorid või jahutusseadmed,” ütles Laks.

“Igakuiste kulude vähendamiseks paigaldati hoone katusele ka päikesepaneelid ning ligi 75 protsenti hoone tarbeveest ammutatakse vihmaveest,” ütles Laks ja lisas, et kõik hoone üüripinnad on juba välja antud.

Hoone ehitaja, Mitt&Perlebach OÜ juhatuse liikme Kristjan Mitti sõnul oli rohemaja arendamine ainulaadne insenertehniline väljakutse. “Lisaks uudsetele tehnosüsteemidele kasutati hoone fassaadil suurtele büroohoonetele tavapäratult 31 kilomeetri jagu lehisest voodrilauda ning aknaid varjutavad puidust sirmid ja ribid, mis kaitsevad ruume liigse päikesesoojuse eest. Ka hoone sees kasutati hea sisekliima ja töökeskkonna loomiseks võimalikult palju looduslähedasi materjale ja rohkelt puitu,” rääkis Mitt.

Majas on jalgrataste hoiuruum, kohvik ja katuseterrassid.

Viie maapealse korrusega Järvevana tee 7b büroomaja asub Ülemiste järve ääres mändide vahel. Ligi 7900-ruutmeetrise brutomahuga hoone arendas Hepsor OÜ ja ehitas Mitt & Perlebach OÜ. Hoone arhitektuurilise lahenduse lõi arhitektuuribüroo Pluss. Maja ehituseks kulus 4904 kuupmeetrit betooni ning hoone kaalub ligi 17 000 tonni.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474