Autor: kinnisvarauudised.ee • 14. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaratehingute lihtsuse poolest edestavad Eestit vaid viis riiki maailmas

Foto: Pixabay
Kui Maailmapanga värske Doing Business 2019 raporti kohaselt on Eesti majanduskeskkond tervikuna võrreldes varasemate aastatega pisut halvenenud, siis kinnisvaratehingud on Eestis jätkuvalt ühed soodsaimad ning lihtsaimad maailmas.

Raport analüüsib kinnisvaratehingute juures nii rahalist kulu, sealhulgas notari tasu ja kinnistamise riigilõivu, kui ka asjaajamisele kuluvat aega ning tehingute tegemiseks vajalikke tegevusi. „Kuigi üldkokkuvõttes oli Eesti majanduskeskkond edetabelis võrreldes varasemate aastatega pisut langenud, siis vähemalt kinnisvaratehingute osas oleme hoidnud stabiilselt tugevat positsiooni,“ märkis Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson. Kinnisvaratehingute lihtsuse ja madalate kulude poolest edestavad Eestit vaid viis riiki maailmas.

„Kahtlemata on meil aidanud head positsiooni hoida investeeringud IT-lahendustesse - näiteks notarite infosüsteem e-notar, mille abil oleme tehingute ajakulu märkimisväärselt vähendanud. Selle süsteemi toel oleme saanud pakkuda teenust tõhusamalt ja kiiremini,“ ütles Saar-Johanson.

Kui Eestis tuleb kinnisvara soetamisel läbida kolm protseduuri, mille rahaline kulu on võrdne 0,5 protsendiga kinnisvara väärtusest, siis muudes OECD kõrge sissetulekuga riikides tuleb keskmiselt läbida 4,7 protseduuri, mille rahaline kulu võrdub 4,2 protsendiga kinnisvara väärtusest. Seega on Eestis kinnisvara ostmine keskmiselt rohkem kui kaheksa korda odavam võrreldes teiste OECD kõrge sissetulekuga riikidega.

Kuigi raporti üldarvestuses on Eesti nelja koha võrra langenud, asudes mulluse 12-nda koha asemel 16-ndal kohal, edestame naabritest endiselt 17-ndal  kohal asuvat Soomet ja 19-ndal kohal olevat Lätit. Lähinaabritest on Eestist eespool vaid Leedu, mille leiab raporti edetabelist 14-ndalt kohalt.

Lisaks kinnisvaratehingutele näitas Eesti tugevaid tulemusi lepingute jõustamises, maksude maksmises, ettevõtlusega alustamises ja väliskaubanduses. Maailmapanga raporti põhjal võiks Eesti tulevikus keskenduda senisest enam väikeinvestorite kaitsele, maksejõuetuse lahendamise protseduuridele ning elektrienergiale ligipääsetavuse tagamisele.

 Raporti koostamiseks esitavad Maailmapangale andmeid 190 riigi ettevõtjad, õigusteenuste osutajad, kinnisvarabürood ja teised organisatsioonid.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474