Autor: Kristi Kool • 19. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

WELL sertifikaat tagab rahulolevad töötajad

“Uusim büroohooned puudutav sertifikaat WELL on välja töötatud mõeldes hones viibivale inimesele,” kinnitab WELL sertifitseeritud hindaja, MRICS Olga Turner , keda huvilised said kuulata Äripäeva konverentsil „Workplace hapiness: õnnelike töökohtade kujundamise kunst.“
Olga Turner
Foto: Raul Mee

Palun selgitage Eesti inimestele, mis on WELL serifikaat.

WELL ehitusstandard on ülemaailmne inimese tervisele ja heaolule keskenduv ehitusstandard. WELL sertifikaadil on 3 taset. Kui projekt esitatatakse sertifitseerimisele, siis läbib ta kontrolli ja saab vastavalt kas Hõbe, Kuld või Plaatina taseme, olenevalt kui palju kriteeriume on täidetud.

Meil on juba olemas mitu rahvusvahelist ehitussertifikaati, näiteks LEED ja BREEAM. Miks on oluline taotleda WELL sertifikaat?

Kui LEED ja BREEAM on rohkem keskkonnastandardid, mõeldud hoidma loodust, siis WELL ehitusstandard kehtib hoonetele, mille materjalid, paiknemine, viimistlus ja kommunikatsioonilahendused on säästvad inimese tervisele. Tõsi, neil sertifikaatidel on kindlasti ühisosa, osa WELL ehitusstandardi kriteeriume kattub BREEAM-i nõuetega.

Kas sertifikaati saab taotleda ka juba valmis ehitisele või see on siiski mõeldud uutele projektidele?

Sertifikaadi saab anda ka juba eksisteerivale hoonele tingimusel, et see vastab WELL ehitusstandardi versiooni 1 või 2 nõuetele. Kriteeriumide täitmiseks on tõenäoliselt vaja olemasolevaid süsteeme ja protsesse ajakohastada või täiustada.

Kas sertifikaat antakse kogu hoonele või ainult siseviimistlusele?

On olemas WELL sertifikaat Core and Shell, mis arvestab hoonet tervikuna, nii siseviimistlust ja kommunikatsioone kui hoonekarpi. Eraldi saab sertifitseerida varemehitatud hooneid ja uusi maju, ja ka uut ning juba olemasolevat siseviimistlust.

Kas on kindlaks tehtud sertifikaadile vastava hoone kasutegur? On teil statistikat selle kohta, kuidas inimsõbralikult ehitatud hoone personali mõjutab, olgu siis näitajateks tervis, firma suurem kasum, lojaalsemad töötajad jne?

WELL sertifikaadiga kontoreid on uuritud ja seal ilmnes tõepoolest kõrgem tootlikkus ja suurem tööga rahulolu. Mõnede näitajatena olgu mainitud, et parem ventilatsioon ja õhukvaliteet tõstis tööviljakust 11%. Ventilatsiooni tulemusena vähenenud süsinikdioksiidi tase tõstis parandas kognitiivseid oskusi nagu funktsionaalne lugemine, probleemide lahendamiskiirus. Kvaliteetne kütte- ja õhukvaliteedisüsteem võib vähendada töölt puudumist 15-25%. Konkreetse tulemusena saame välja tuua, et Suurbritannias asuval Cundalli kontoril vähenes kahe aasta jooksul pärast WELL sertifikaadi saamist töölt puudumine 50% võrra, töölt lahkus 27% vähem inimesi ja kokkuvõttes sai ettevõte kasu 200 000 naela aastas.

Kas teie teada on Eestis või laiemalt Baltikumis mõnel hoonel juba WELL sertifikaat?

Niipalju kui mina tean, siis Balti riikides mitte, aga mujal Euroopas leidub selliseid hooneid küll, näiteks Prantsusmaal, Hispaanias ja Suurbritannias.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474