Autor: kinnisvarauudised.ee • 26. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturg ei vasta milleniumipõlvkonna ootustele

Kinnisvaraturul on kõige aktiivsemaks saanud millenniumi- ehk Y-generatsioon, kelle sünniaasta jääb 1980ndate ja 2000ndate alguse vahele. Millenniumilastel oma kodu suhtes väga kindlad ootused, millele praegune kinnisvaraturg kahjuks ei vasta, kirjutab Arco Vara kinnisvaramaakler Marge Saaremets-Luik ettevõtte blogis.
Foto: pixabay

Y-generatsioon ei ole nii püsiva loomuga nagu eelnev põlvkond, kelle eesmärk oli töötada ühes ettevõttes kuni pensionileminekuni välja ning elada ühes ja samas kodus elu lõpuni. Uut põlvkonda ei hoia ühes paigas kinni ei töökoht ega kodu. Seepärast on ka tavaline nende küsimus, millised võimalused on ostetavat kinnisvara mõne aasta pärast välja üürida või kallimalt maha müüa – juhuks kui töö peaks neid mujale viima või on tekkinud muu vajadus edasi liikuda.

Millenniumilapsed kaugeleulatuvaid plaane ei tee, nad lähtuvad oma valikutes tänastest soovidest ja vajadustest. Kodu otsides teevad nad põhjalikud taustauuringud. Nad on eelarveteadlikud ja teevad ostuotsuseid läbimõeldult, mitte emotsioonide põhjal. Kõige kaalukamaks argumendiks peab noor põlvkond madalaid ülalpidamiskulusid, osalt sunnib selleks laenukoormus. Just säästlikkust silmas pidades eelistavad noored väiksemaid ja kompaktsemaid kortereid ja maju, tühja pinna eest pole nad erinevalt eelmisest põlvkonnast nõus maksma.

Noored tahavad omale kodu rajada uude energiasäästlikku majja, kus on madalad kommunaalkulud ja tänapäevased mugavused. Kindlasti lisavad valikut tehes kaalu nutikodu lahendused, näiteks interneti teel juhitav maaküttepump ja soojustagastusega ventilatsiooniseade. Olukord, kus maja ja aed nõuaksid palju aega ja tööd, ei sobi neile. Noored hindavad vabadust ja võimalust muretult kasvõi pikemale reisile minna.

Loe edasi Arco Vara blogist

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474