Autor: kinnisvarauudised.ee • 28. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarafirmade Liidu juht: üürikorteri pensionisambaks soetamisel tuleb ettevaatlik olla

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevdirektor Tõnis Rüüteli sõnul peaksid väikeinvestorid olema korteritesse investeerimisel ettevaatlikud, sest kasumi söövad jätkuv hinnaralli kinnisvaraturul ning stabiliseeruv üüriturg, kuhu on sisenenud institutsionaalsed investorid.
Foto: Meeli Küttim

„Eesti rahvas on jätkuvalt kinnisvarausku ning siin on peamisteks põhjusteks täna veel madalad intressid ning kehv kogemus väärtpaberiturult, kus seisev raha põleb aeglasel tulel,“ ütles Rüütel. „Nõudlusest tulenevalt on saavutatud hinnarekordid, mis on olnud masu-järgselt tõusnud kümmekond protsenti aastas. Sellele vaatamata investeeritakse jätkuvalt uude „pensionisambasse“ üürikorterite soetamise näol.

Rüütel hoiatab, et seoses kinnisvara jätkuva hinnatõusu ja üürihindade stabiliseerumisega tuleks sellise pensionisamba soetamisel ettevaatlik olla. „Riskid on tänaseks tasemel, kus võib laenude teenindamine võib väikeinvestoritele osutuda keeruliseks, sest üüriturule on sisenenud institutsionaalsed investorid, kelle pikk ja odavam raha võimaldab leppida ka madalama üüritootlusega,“ selgitas Rüütel tuues näiteks LHV pensionifondi investeeringu Sitsimäe 130-sse üürikorterisse. „Väikeinvestorid on asunud oma soetusi tasapisi müüma,“ nentis Rüütel.

Lisaks turunõudlusele tõstab uusarenduste hindu ka EL direktiividest tulenev hoonete energiatõhususe tõstmine, mis avalikele hoonetele kehtib alates 2019. aastast ning alates 2020. aastast ka korterelamutele. „Siinkohal on muidugi arvamusi seinast seina, sest rahalises mõttes võrdleme omavahel suuremaid küttekulusid uuemate tehnoloogiate soetusmaksumuse ja haldamise püsikuludega,“ selgitas Rüütel.

Tõnis Rüütel on üks neljapäeval 29. novembril Hilton Tallinn Park hotellis toimuva rahvusvahelise kinnisvarakonverentsi Nordic Real Estate Forum esinejatest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474