Autor: kinnisvarauudised.ee • 3. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kasutada ja salvestada kodudes taastuvenergiat?

TalTechi jõuenergeetikud on välja töötanud uudsed lahendused taastuvenergia kasutamiseks ja salvestamiseks kodumajapidamistes.

Teadlased Andrei Blinov ja Indrek Roasto lõid lahendused eelkõige liginullenergiahoonetele, et hõlbustada kodudes alternatiivenergia tootmist, selle muundamist elektriks ning ülemäärase energia salvestamist või edasimüümist energeetikaettevõtetele.

Lahenduste ühe autoritest, Andrei Blinovi kinnitusel kogub tänapäeval hoogu elektriliste päikesepaneelide paigaldamine kodudele. „Probleemiks on aga see, et päike paistab kõige rohkem just siis, kui kodu energiatarbimine on kõige väiksem, see tähendab suvekuudel päevasel ajal. Seega on vaja tehnoloogiat, mis suudaks seda energiat kas salvestada või targalt võrku tagasi suunata. Tihti räägitakse ka ilma võrguühenduseta kodumajapidamistest, mis tähendab et targalt tuleb juhtida nii kodust energiatarbimist kui ka –tootmist,“ kinnitab Blonov.

Uudne süsteem koosneb energiaruuterist ja -salvestist. Ruuter korraldab kodumajapidamise energiavoogu – suunab energiaülejäägi salvestisse või elektrivõrku, arvestades sealjuures ka energiaturu tariifidega. Võrgupinge kadumisel hoiab energiaruuter majasisesed süsteemid salvesti abil siiski käigus. Elektrisalvesti teeb aga uudseks asjaolu, et teda võib ühendada otse vahelduvvooluvõrku ja ta suudab suhelda energiaruuteriga.

Indrek Roasto lisab: „Üle 100 aasta oleme kasutanud võrguelektrit, nüüd on aeg käes ja tehnoloogia küps, et igaüks võiks ise asuda tootja rolli.“

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474