Autorid: Kristi Kool, Aali Lilleorg • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa-amet lükkab ümber: me ei plaani Kaarli pst 2a müüki

Tallinna abilinnapea Eha Võrk väidab, et Maa-amet on alustanud Kaarli pst 2a maaüksuse müüki, samas kui linn on püüdnud seda krunti aastaid munitsipaalomandisse taotleda. Maa-ameti teatel pole aga riigil plaani kõnealust maad müüa ning probleemid on tekkinud sellest, et linna esitatud taotlused pole olnud tegeliku olukorraga kooskõlas.
Foto: Google Street View

Abilinnapea Eha Võrk kinnitas Raepressi vahendusel, et linnavolikogu otsustas juba seitse aastat tagasi Kaarli pst 2a maaüksuse linna munitsipaalomandisse taotleda. Võrgu sõnul oleks Ingeri bastioniga külgneva vallikraaviala eraomandisse müük avalikke huve kahjustav ning teeks Vabaduse väljaku detailplaneeringu täismahus realiseerimise veelgi keerulisemaks.

Võrk avaldas kahetsust, et riik bastione ümbritsevaid endise vallikraavi alal asuvaid maatükke munitsipaalomandisse andmast keeldus ning need nüüd tagatipuks jupphaaval erakätesse loovutab. Ta tõi näiteks Kaarli pst 4 kinnistu, mida Tallinn samuti endale ei saanud ja mis hiljem enampakkumisel erakätesse läks.

Maa-ameti maareformi osakonnast kinnitatakse Kinnisvarauudistele, et Kaarli pst 4a puhul ei antud kinnistut munitsipaalomandisse, sest linn kavandas seal äritegevust. „Tallinn ja äriühing olid sõlminud ühiste kavatsuste protokolli, mille kohaselt kavandati asutada ühiselt äriühing Vabaduse väljak, Kaarli pst, Kaarli pst 2, Kaarli pst 2b ja Kaarli pst 4a kinnistute ühiseks hoonestamiseks ning seada äriühingu kasuks otsustuskorras hoonestusõigused. Maa tasuta munitsipaalomandisse andmine äritegevuseks ei olnud põhjendatud,“ selgitab Maa-amet oma vastuses.

Maa-amet lükkab ümber jutu nagu oleks plaanis Kaarli pst 2a eraomandisse müüa ja ettevalmistused selleks käivad. Hetkel säilitatakse Kaarli pst 2a maaüksust riigi maareservina ning seni ei ole kavandatud selle müüki.

„Kaarli pst 2a maaüksust taotleti tõesti 2011. aastal maareformi käigus munitsipaalomandisse põhjendusega tagada avalik kasutus. Maaüksus oli kasutuses tasulise parklana ja omavalitsus ei olnud lõpetanud seal ebaseaduslikku maakasutust. Seega ei olnud maa tegelik kasutus ja maa taotlus omavahel kooskõlas ja sellises olukorras ei võimaldanud maareformi seadus maad munitsipaalomandisse anda ning see jäeti 2016. aastal maareservina riigi omandisse,“ kinnitab amet.

Tüliõunaks tõusnud maa-alal asub praegu parkla. Maa-amet teatas käesoleval suvel omavoliliselt parkimist korraldavale OÜ-le Merkturv, et ettevõte peab riigimaa valduse vabastama. Kuna valdust ei ole senini vabastatud, siis kavandab Maa-amet selles küsimuses uuesti osaühingu poole pöörduda.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on Tallinna linnal võimalik soovitava maaüksuse saamiseks esitada taotlus kinnisasja tasuta võõrandamiseks riigivaraseaduse alusel. Maa-ameti maareformi osakond tõendab omalt poolt, et selline võimalus on, aga seni pole linn seda teinud. Kui taotlus esitatakse, siis saab selle rahuldamist kaaluda. Otsuse kinnisasja linnale võõrandamiseks saab teha keskkonnaminister juhul kui selleks annab nõusoleku Vabariigi Valitsus.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474