Autor: Kristel Härma • 17. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn liigub pilvelõhkujale lähemale

Tallinn liigub lähemale esimese pilvelõhkuja kerkimisele: Endover omandab Sonny Aswani ettevõttelt Sitsi mäe maatüki, kuhu on lubatud ehitada pilvelõhkuja.
Foto: Pixabay

Siiski on sel aastal pilvelõhkuja plaani veidi maa peale tagasi tõmmatud, sest kaitseministeeriumi hinnangul piiraks 210 meetrine torn õhuseireradari nähtavust. Nii tuleb tulevasel maatüki omanikul leppida tõenäoliselt 160 meetrit kõrge hoonega. Tallinna esimese pilvelõhkuja tiitli saaksid nad aga ikkagi: Tallinnas loetakse pilvelõhkujaks kõrgemat kui 124meetrist hoonet. Ka senistest kesklinnas kõrguvatest hoonetest on areng suur, sest näiteks Tornimäe Swissoteli kaksiktornid on pea 50 meetrit madalamad.

„Meil on olemas leping maa omandamiseks,“ ütles Endoveri juht Robert Laud, soovimata sellest projektist lähemalt rääkida enne, kui maa on lõplikult Endoveri oma.

Endover arendab aga teisigi peamiselt elamiseks mõeldud kõrghooneid, mille valmimine on lähemal. 2020. aastate esimeses pooles valmivad neil Haaberstis neli torni Rocca Towers ja Kristiinesse Tallinna Farmaatsiatehase juurde kerkib Torn.

„Kõrghoone on atraktiivne vorm linnapildis ja kui detailplaneering võimaldab sellist unikaalset hoonet planeerida, siis meile on arendajana meeldiv väljakutse sellega tegeleda. Seebi Torni müük näitab, et ka ostja hindab kõrghoonet,“ rääkis Laud ja märkis, et Torni kõrghoonest on eellepingutega kaetud 28 protsenti. „See on meie arvates päris hea tulemus,“ sõnas ta.

Laua sõnul on selline eelmüügi maht kõrghoone ehitamiseks pangalaenu saamiseks piisav, pank võib nõuda 15–20 protsendi korterite eelmüüki. Laud ütles, et tema ei ole märganud, et pangad oleksid kõrghoone puhul ettevaatlikumad, kuid kuna palju kogemust nendega veel ei ole, on raske järeldusi teha.

Loe pikemat lugu Äripäevast

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474