Autor: Kristi Kool • 9. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraportaalide uuenenud hinnakirjad kütavad kirgi

KV.ee ja City24 vähendasid kliendipaketis määratud kuulutuste arvu. Kinnisvarabürood kahtlustavad konkurentsiseaduse rikkumist.
KV.EE juht Tarvo Teslon
Foto: Eiko Kink

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman, ütles et turgu valitsevad portaalid üritavad hinnatõusu varjata erinevate trikkidega, viies hinnatõuse läbi erineval ajal ja peites hindade tõstmist segaste paketimuudatuste taha. Ta toob näiteks KV.EE hinnapoliitika: „Kui varem sai kinnisvarafirma teatud kuutasu eest avaldada 50 kuulutust, siis uute tingimuste järgi ainult 25 ehk sisuliselt tähendab see kõigi suuremata kinnisvarafirmade jaoks rohkem kui kahekordset hinnatõusu. Mingiteks läbirääkimisteks teadaolevalt võimalust ei pakutud,“ kinnitab Sooman.

Ta lisab, et portaal kehtestas hinnatõusu erinevatel aegadel, osadele klientidele juba eelmise aasta oktoobrist, teistele alanud aastast.

Uuest aastast kehtib osaliselt uuendatud hinnapoliitika ka City24 portaalis.

„Õiguslik analüüs viitab, et tegemist võib olla konkurentsiseaduse eiramisega, sest Eesti Meedia turuosa selles segmendis on liiga suur, et oma suva järgi hindade kallal laamendada,“ sõnas ta. Sama meelt on 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter kes ütles, et portaalide hinnakujundus tekitab suuri küsimusi. „Elu ei ole läinud päevapealt kaks korda kallimaks, sellises suurusjärgus hinnatõus näib põhjendamatu,“ lausus Vahter.

KV.EE juht Tarvo Teslon kinnitas Kinnisvarauudistele, et uus hinnakiri kehtib juba alates 1. oktoobrist 2018, kuigi osadele klientidest muutus hind tõepoolest 1. jaanuarist 2019. „Osadel klientidel hakkas paketi muudatus kehtima erikokkuleppel hiljem.“

Teslon lisas, et alates oktoobrist kuulub täispaketi hulka 25 aktiivset kuulutust senise 50 kuulutuse asemel. “ Täispaketi hind jäi endiseks – 69 eurot iga kasutajakonto kohta. Eelkõige puudutab muudatus keskmisest toimekamat maaklerit, kes kuvab korraga 25 ja rohkem kuulutust ning lisakonto tellimisega nendel maakleritel igakuised kulud suurenesid. Enamustel maakleritest on KV.EE portaalis alla 25 kuulutuse ning neid ei mõjutanud paketimuudatus mitte kuidagi. Muutunud pole ka otse omanikult kuulutuse hind”, rääkis Teslon.

City24 tegevjuht Karin Noppel-Kokerov ütles Kinnisvarauudistele, et City24.ee korrigeerib oma teenuste hinnakirja iga aasta jaanuaris.

Tema sõnul muutus 2019. aasta alguses City24.ee Kuld-paketi kuulutuste limiit kasutaja kohta 50lt 30le. „ Muudatusest võidab eelkõige lõpptarbija, kuna selle tulemusena paraneb City24.ee portaali kvaliteet. Väheneb korduvkuulutuste arv, kaovad aegunud ja tegelikkuses mitte müügis või üüril olevad objektid.“

Ka tema lisas, et antud hinnakirjamuudatus puudutab väikest arvu ettevõtteid, sest suures osas on maakleritel kuulutusi portaalis vähem kui 30. Karin Noppel-Kokerov lubab, et portaal suhtleb personaalselt kõigi ettevõtetega, keda paketimuudatus puudutab.

KV.EE ja City24 kuuluvad kontsernile Eesti Meedia. Uue omaniku alla koondudes on pooleteise aastaga kinnisvarakuulutuste hind kõnealustuses portaalides mitmes jaos kasvanud.

Tänavu aprillis alustas tegevust uus portaal Kinnisvara24, mida haldab Kinnisvarakeskkond OÜ, mis kuulub 49% Ekspress Grupile ja 51% kuuele Eesti kinnisvarabüroole. Kinnisvara24 tootearendus- ja turundusjuht Laura Tammeorg kinnitas, et neil hinnakirjamuudatusi plaanis pole.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474