Autor: Eva Kiisler • 31. oktoober 2019

Avatud kontorid ja jagatud töökohad jätavad kontorirotid skeptiliseks

Vaatamata üle kogu Euroopa järjest populaarsemaks muutuvatele trendile luua kontoritesse rohkem koostööalasid ja kaotada kindlad, vaid ühe inimese kasutuses olevad töölauad, nurisevad paljud töötajad endiselt avatud plaaniga tööruumide üle, kirjutab workplaceinsight.net.
Foto: unsplash

Maailma üks suurimaid kinnisvaravahendajaid Savills ja ülemaailmne turu-uuringute ettevõte YouGov viisid läbi üleeuroopalise 11 000 vastanuga küsitluse What Workers Want, saamaks teada, milliseid töötingimusi bürootöötajad eelistavad.

Uuringust selgus, et koguni 30 % avatud plaaniga kontorites töötavatest inimestest tunneb, et sellisel ruumiplaanil on nende töötulemustele negatiivne mõju. Traditsioonilistes kabinetsüsteemiga kontorites töötajatest leidis sama vaid 11 %. Kontorite osas, kus puuduvad kindlad töökohad, jäid uuringus osalejad kahevahele: 32 % arvas, et selline lahendus aitab produktiivsust tõsta, 30 % aga pidas seda pigem häirivaks.

Avaldades arvamust selle kohta, millises keskkonnas nad sooviksid suurema osa oma tööajast veeta, vastas 52 % osalenutest, et eelistaksid oma kindlat töölauda ja 18 %, et sooviksid teha hoopis kaugtööd.

Uuringu andmetel on avatud kontorite ja jagatud töökohtade eelistamisel riigiti olulisi erinevusi. 54 % osalenud poolakatest leidis, et jagatud töökohtadega lahendus parandab nende tootlikkust, seevastu Suurbritannias arvas nii vaid 12 % kontorirotte.

Kui norrakatest eelistaks kindlaks määratud töökohta koguni 67 % inimestest, siis Portugali inimesed on paindlikumad ja teevad tööd hea meelega ka mujal: kindel koht on oluline vaid 35 %-le küsitletutest.

Töökohalt nõutakse järjest enamat

Savillsi uuringu andmeil leiab suurem osa eurooplasi, et nende ideaalses töökohas on oluline roll taaskasutamise võimalustel (63 %), avalikul ruumil (62 %), keskkonnasõbralikult ehitatud hoonel (58 %) ja kontorihoone sisesel taimestikul. 12 % küsitletud eurooplastest leidis, et nende füüsiline töökoht mõjutab vaimset tervist negatiivselt.

„Ettevõtted on keskendunud parimate töötajate ligimeelitamisele, sest talentidele käib halastamatu jaht,“ kommenteeris Mike Barnes Savillsi Euroopa uuringuosakonnast.

„Meie uuringu peamine eesmärk on aidata Euroopa ettevõtetel luua optimaalseid töökeskkondade strateegiaid, et käia ajaga kaasas ja olla erinevatesse generatsioonidesse kuuluvatele inimestele ligitõmbav. Peamine, mida uuring näitas, oli et töötajate jaoks on kõige tähtsam valikuvõimalus töö tegemise koha osas ja ligipääs tööaladele, kus nad tunnevad end kõige efektiivsemana.“

„Loomulikult mängib füüsiline keskkond endiselt olulist rolli töötajate heaolu tagamisel, samas on piirjooned kodu, töökoha ja meelelahutuse vahel hägustumas ja töötajad nõuavad oma töökohtadelt järjest enamat,“ ütles Barnes.

VEEL JÕUAD END KIRJA PANNA KONVERENTSILE WORKPLACE HAPPINESS!

Tööõnnest, vajadusest inspireeriva töökeskkonna järgi ja kohustusest eristuda vinge kontoriga, et talendid sinu ettevõttesse tööle tuleks räägitakse üha enam. Aga kuidas olla kindel, et inimesed on töökohal õnnelikud?

Rahvusvaheline konverents Workplace Happiness Investeering töökohta - mõistlik või mõttetu toimub juba 7. novembril Tallinna Loomaaia Keskkonnahariduskeskus.

Vaata esinejate nimekirja ja täida osalemissoov SIIN

Ta märkis, et traadita interneti kvaliteet oli tööletuleku teekonna pikkuse järel üks tähtsamaid faktoreid töökohas. 37 % kontoritöötajaist arvas aga, et kasulik oleks spetsiaalne nutitelefoni äpp, mille kaudu saaks näiteks tagada ligipääsu tööruumidesse, koosolekuruume kinni panna, osaleda tööga seotud ettevõtmiste kavandamisel ja kulleriteenuseid kasutada.

„Inimesed on ettevõtete süda ja hing: kontor, mida and kasutavad, peab aitama moodustada kogukonda. Uuringutulemustest on selgelt näha, et valikuvõimalus ja mitmekesisus ning vabadus valida ülesande sooritamiseks kõige sobivamat paika parandab nii töötajate enesetunnet kui tulemuslikkust. Oma töös näeme, parim positsioon tööturul valitseva olukorraga kohanemiseks ja tuemuslike töötajate köitmiseks on ettevõtetel, mis investeerivad paindlikesse töötingimustesse. Edu toob ka mitteformaalse ja meeldiva stiili kasutamine, seda nii suhtluses kui töökohtade kujundamisel.“

Vaata kogu uuringut siit

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474