Autor: kinnisvarauudised.ee • 14. veebruar 2020

Peep Sooman: Tallinna korterite hinnad ei ole langenud

Kinnisvara keskmiste hindade liikumist mõjutab kallimate korteritega tehtavate lepingute koondumine aasta lõppu ning mingist korterite odavnemisest ei saa Pindi Kinnisvara statistika järgi juttu teha.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman
Foto: Andres Haabu

1Partner avaldas sel nädalal Maa-ameti andmetele tuginedes teate, et jaanuaris maksis korteri ruutmeeter keskmiselt ligi 7 % vähem kui detsembris.

„Kellele rõõmuks, kellele kahjuks, kuid tegemist on eksitava informatsiooniga ja midagi soodsamaks pole läinud“, väidab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

„Liiga tihti leitakse statistikas suuremat sorti kõikumine ja kasutatakse seda tähelepanu saavutamiseks ära. Paraku ei anta aru, et sellised vastuolulised sõnumid ei suurenda mingil moel kinnisvarasektori usaldusväärsust,“ arutles ta.

Loe lisaks
Tallinna korter läks veidi odavamaks

„Tõsi, jaanuaris oli statistiliselt miinuses nii 17 olulisema linna tehingute keskmist ruutmeetrihinda seirav Pindi Indeks (-9% ehk 1559 €/m²) kui ka Tallinna tehingute keskmine hind (-7% ehk 1984 €/m²), kuid soodsamaks pole midagi läinud. Detsembris viskas statistilise keskmise üles uusarenduste asjaõigustehingute laine, mis traditsiooniliselt suures osas aasta lõppu jääb. Seetõttu olid detsembri numbrid kõrged ja jaanuar sellevõrra uuesti madalam, kuna tehingute struktuur logises aasta alguses uuesti paika,“ selgitas Sooman.

KAS TALLINNA KORTER LÄKS SIIS ODAVAMAKS VÕI MITTE?

Küsime seda juba 20. veebruaril Äripäeva kinnisvarakonverentsil, kus aruteluringis võtab kohad sisse kinnisvaraanalüütikute raskekahurvägi koosseisus Igor Habal Uus Maa Kinnisvarabüroost, Mihkel Eliste Arco Vara Kinnisvarabüroost ja Alar Voogla Domus Kinnisvara büroost.

Tule kuula, kas vaidluses sünnib tõde! Selleks pane end esmalt kirja SIIN

„Eesti kinnisvaraturg on nii õhuke, et juba mõnekümne keskmisest kallima või odavama tehingu sooritamisel hakkavad graafikud tugevalt võbelema. Hinnatõuse ja -languseid saab hinnata ainult konkreetsete objektide lõikes, mitte tuimalt graafikut vaadates. Kui langus tõesti aset leiab, oleme esimesed, kes sellest turule teada annavad,“ lisas ta.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474