31. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pruugitud kosmosesüstiku saab soetada 42 miljoni dollariga

NASA pakub peagi pensionile saadetavaid kosmosesüstikuid alates 42 miljoni dollarit tükist, hinnale lisandub veel kopsakas kulu nõutava hoiuruumi rajamiseks ja süstiku transpordiks.

Jõululaupäeval teatas NASA, et ootab ideid, kuhu toimetada väljapanekuks lähiajal käigust maha võetavad ilmaruumisõidukid, vahendas Associated Press. USA kosmoseagentuur saadab süstikud Discovery, Atlantis ja Endeavour pensionile 2010. a 30. septembriks.

Üleskutse on mõeldud koolidele, teadusmuuseumitele ja "teistele kohastele organisatsioonidele". Üks kosmoselennuk läheb eeldatavalt Smithsonian Institutioni rahvuslikule lennundus- ja kosmosemuuseumile Washingtonis, teised kaks on saadaval. Süstiku müügihind sisaldab 6 miljoni dollarilist vedu spetsiaalselt kohandatud transpordilennukiga lähimale suurele lennuväljale. Koost lahti kosmosemasinat ei võeta. Transpordi lisakulu sõltub sellest, kui kaugel asub lõplik sihtpaik suurest lennuväljast. Süstiku võib paigutada vaid kontrollitud kliimaga siseruumi. Kuniks uued omanikud leitakse, jäävad kaks süstikut hoiule Kennedy Kosmosekeskusesse.

Kui süstiku hind käib huvilisele üle jõu, saab ta soetada peamootori, mis maksab transpordikuludeta 400000-800000 dollarit. Mõned sellised mootorid tulevad varsti müüki. Seega müüakse süstikud ilma peamootoriteta ja nendega enam lennata ei saaks.

Süstikute käigust mahavõtmine on kooskõlas president Bushi initsiatiiviga saata aastaks 2020 astronaudid taas Kuule. Valitud presidendi Barack Obama meeskond vaatab üle kõik variandid, kaasa arvatud vanade süstikute käigus hoidmise ka peale 2010. aastat. Kui nii läheb, siis ülalkirjeldatud diili ei tule.

Süstikute käekäigust saab lähemalt lugeda NASA kodulehelt ja nende üle 30aastasest ajaloost Wikipediast.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474