14. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valerahaga Ida-Virumaal seotud vähemalt 11 isikut

Valeraha valmistamise ja levitamisega on Ida-Virumaal seotud vähemalt 11 isikut, teatas Viru Ringkonnaprokuratuuri pressinõunik.

Ida Politseiprefektuuri majanduskuritegude talitus tegi kindlaks üksteist isikut, keda on praeguseks, kogutud andmetele tuginedes alust seostada valeraha valmistamise ja levitamisega Jõhvi politseiosakonna teeninduspiirkonnas.

Viru Ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Natalja Firsova sõnul on tegu 14-33aastaste isikutega, kellest enamus pole varem ei politsei ega prokuratuuri huviorbiiti sattunud.

"Kohtueelse uurimise käigus kogutud andmetele tuginedes on alust arvata, et kõnealuste isikute "trükikoda" valmistas-võltsis ligikaudu 25 500kroonist rahatähte, millest grupi liikmed üritasid erinevates teenindusasutustes lahti saada," ütles Ida Politseiprefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissar Rauno Võsaste.

Valeraha kasutati kauba eest tasumisel Kohtla-Järve ja Jõhvi väiksemates kauplustes, tanklates ja apteegis. "Eelistati selliseid kohti, kus ei olnud võimalust sealsamas rahatähe tõelisust spetsiaalse seadme abil võimalik kontrollida," rääkis Võsaste.

Viru Ringkonnaprokuratuuri teatel pole tegu esimese korraga, kui valeraha trükkimise ja levitamisega tegelevad alaealised. "Arvatavasti ei tea noored, et valeraha valmistamine ja levitamine suures ulatuses või vähemalt teist korda on esimese astme kuritegu, millele kohtus süüdimõistmisel järgneb kindlasti karistus," põhjendas prokuröri abi Natalja Firsova.

"Nii arvavadki alaealised, et teevad süütut nalja, kuid tegelikult panevad toime kuriteo. Vanemad peaksid oma laste tegemisi tähelepanelikumalt jälgima ja vajadusel ka kindlasti sekkuma, kui märkavad, et lapsed tegelevad millegi ebaseaduslikuga," lisas ta.

Politsei ja prokuratuuri teatel tasub sularahaga arveldamisel olla endiselt tähelepanelik, sest valeraha võib olla ringluses veelgi. "Valeraha valmistamises ja levitamisega seotud isikute kindlakstegemine ning nende "trükikoja" sulgemine vähendab võimalust, et teie kätte satub võltsitud rahatäht. Valeraha valmistajatel ja levitajatel tuleb arvestada sellega, et varem või hiljem tuleb oma tegude eest vastutust kanda," ütles ülemkomissar Rauno Võsaste.

Valerahajuhtumite uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad maksevahendi võltsimist ja võltsitud maksevahendi kasutamist. Rangeim karistus, mida seadus võltsitud maksevahendi valmistamise eest ette näeb on kuueaastane vangistus, kasutamise eest aga kümneaastane vangistus.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474