17. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikkaim väikeinvestor valvab Eesti pangandust

Eesti kõige asisem riigiteenistuses olev väikeinvestor on Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik. Aga Männik ei ole portfelliväärtuse edetabeli ainus üllataja. Areenile astuvad ka seni varjus püsinud kohtunikud ja suursaadikud.

Riigiametnike ja teiste riigilt palka saavate inimeste seas on kõige jõukam väikeinvestr Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik ligi viiemiljonilise väärtpaberiportfelliga. Männiku investeeringu teeb tähelepanuväärseks tõik, et ta on investeerinud vaid Swedbanki aktsiatesse ja võlakirjadesse.

Männik tegi investeeringu Swedbanki 2,5 aastat tagasi. Tema investeering Eesti turul suurimat turosa omava panga aktsiatesse ja võlakirjadesse on väärt 3,37 miljonit krooni, samuti on tal samas pangas kogutud pensionikindlustus osakuid 1,46 miljoni krooni väärtuses.

"Ma ei leia, et see otsus oleks riskantne. Ma ei arva, et Swedbank mingit riski kujutaks," põhjendab Männik valikut. Ta lisab, et Swedbanki kasuks langetas ta investeerimisotsuse seetõttu, et on aastaid olnud sama panga klient.Varem kuulus Männikule ka teiste ettevõtete aktsiaid, kuid ta on viimasel ajal eelistanud hoida sääste deposiidis. "Olen osa aktsiaid ja võlakirju ära müünud ja raha deposiiti paigutanud. Anno 2009 tundub see kindlam investeering," lisab Männik.

Jõukaim minister SEB vastu vimma ei tunne

Valitsuse kõige jõukam liige, kaitseminister Jaak Aaviksoo nendib, et "midagi tal seal väärtpaberiportfellis on".

"Ega mina ei tea, kas neid kõiki peab kirja panema, aga ma igaks juhuks panin. Rohkem mul hinge taga igatahes midagi ei ole. Aga mingid pensionifondide osakud ja mingi raha on seal veel, jah," muheleb teisipäeval esimest puhkusepäeva nautinud minister.

"Eks mul rektoriajast saati on midagi üle jäänud. Äri ma ei ole hakanud selle rahaga ajama ja nii ta ongi kogunenud pigem pensioni ja tuleviku jaoks," lisab Aaviksoo.

Ta ei pea pikka viha ka SEB peale Likviidsusfondi mulluse skandaali pärast. "No nad lasid põlve maha tegelikult ju ikkagi, kompenseerisid enda sigaduse. Ses suhtes oleme SEBga tasa, mul enam nende suhtes pretensioone ei ole," räägib Aaviksoo tõsinedes.

Minister ütleb, et tema nimel olev osaühing J KA Uuringud on "surnud".

"Selle registreerisin siis, kui rektoriametisse asusin. Mõtlesin, et saab konsultatsiooniteenust pakkuda. Aga selgus, et nende ametite kõrvalt, mida pidasin ja pean, ei saa aus inimene äri ajada. Ühesõnaga, osaühing ootab paremaid aegu," usub minister.

Kas Aaviksool ei ole mõttes lähiajal ise börsil kätt proovida? "Mul ei ole aega. See kõik nõuaks uurimist ja süvenemist. Ja ma ei ole põhimõtteliselt eriti kindel, et juhul, kui oleksin kolm aastat tagasi ise omal käel investeerinud, et praegune seis oleks võrreldes pensionisammastega parem. Mul on enda arvates tuttavaid, tarku ärimehi piisavalt, kes täna enam väga jutukad ei ole," ei kahetse Aaviksoo, et ise börsil ei askelda.

Rajandusminister panustab sammastesse

Rahandusministri Jürgen Ligi säästud ulatuvad 550 000 kroonini. Minister paigutab raha Swedbanki pensioni III sambasse ja sama panga fondiplaani. Muidu üle keskmise värvika suuvärgiga poliitik jääb seekord tagasihoidlikuks.

"Tegelikult pole ma mingi investor, vaid säästja, pensionisambasse ja deposiiti. Kui mu portfell tüse tundub, siis samasse suurusjärku jäävad ka kaotused," tunnistab Ligi.

Seetõttu ei oska minister enda sõnul Äripäeva lugejatele ka ühtki investeerimissoovitust jagada. "Aktsiate hindu ega isegi mitte indekseid ma pidevalt ei jälgi. Olen siiski palgatöötaja ja keskendun sellele. Tehku investeeringud ära need, kes selle eest palka saavad!" usaldab Ligi investeerimispankureid.

Rikaste riigipalgaliste jõukuse edetabel on avaldatud Äripäeva tänases lehenumbris.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474