4. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturu põhi on lähedal, hinnad kukkunud tipust 60%

Elame läbi huvitavaid aegu, vahendas City24 infoleht kinnisvarabüroo Uus Maa hinnangut. Müügis olevate objektide arv on aasta algusega võrreldes kukkunud 26%, hinnad on 2006. a tipust langenud 55-60%.

"Ma julgen väita, et keegi ei osanud ette kujutada nii sügavat langust, kuigi hoiatavaid näiteid võis naaberriikidest leida," vahendas Mika Sucksdorff Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht ettevõtte blogis.

Viimastel kuudel oleme aga näinud esimesi positiivseid märke. Kuna devalveerimise oht on hetkel möödas, on välisinvestorid tagasi. Uus Maa kinnisvarabüroo klientidest moodustasid viimase kahe kuu jooksul välismaalased juba 10% ja neist suur osa olid soomlased. Soomlastel on kogemus 1990ndate aastate algusest ning nad teavad, et parimad tehingud tehti vahetult enne nn põhja.

Hindade langus on selgelt aeglustunud. Tegelikult augustis hinnad juba tõusid, võrreldes juuliga 3,7%, mis oli esimene tõusukuu üle pika aja. Ka tehinguaktiivsus on tõusnud. Juba nüüd näeme, et kolmandas kvartalis tehakse rohkem tehinguid kui teises. Seda pole juhtunud pärast 2005. a.

Müügis olevate objektide arv on langenud aasta algusest 26%, mis on üks märk turu põhja lähedusest. Inimesed, kellel pole müügisurvet, on võtnud oma objektid müügist maha ja või andnud üürile. Ka suured ehitusettevõtted on müünud oma laod peaaegu tühjaks. See muidugi ei tähenda veel seda, et poleks mida müüa, aga suund on selgelt pakkumise ja nõudluse tasakaalupunkti suunas. Paljud ehitusettevõtted mõtlevadki, millal on õige aeg jälle ehitama hakata.

Uus Maa Kinnisvarabüroo on juba mõnda aega toonud turule probleemsete laenude objekte, mille seast võivad investorid leida väga häid pakkumisi. Kuna kinnisvarahinnad on langenud 2006. aasta tipust 55%, kohati isegi 60%, tähendab see seda, et kinnisvara on muutunud taskukohasemaks. Kas põhi saabub sügisel või talve jooksul, on raske ennustada ja kahjuks ei saa me seda teada enne, kui oleme põhjas käinud, leidis Uus Maa.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474