3. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: Telekomi ülevõtuhinna määramise meetod kohane

Audiitorfirma KPMG Baltics aruande järgi on Eesti Telekomi vähemusaktsionäridele kuuluvate aktsiate ülevõtmisel TeliaSonera poolt aktsiate eest pakutava hüvitise määramise meetod kohane.

Täna sai avalikuks Eesti Telekomi ülevõtmisaruande sõltumatu audiitori KPMG Balticsi uus hinnang TeliaSonera poolsele ülevõtupakkumisele. Aruandes selgitas TeliaSonera vähemusaktsionäridelt aktsiate ülevõtmise tingimusi ning selle eest tasutava hüvitise määramise aluseid.

Hüvitiseks ühe aktsia eest määras TeliaSonera 93 krooni, mis oli ka vabatahtliku ülevõtupakkumise ostuhind.

KPMG aruande järgi lähtus TeliaSonera väikeaktsionäridele kuuluvate aktsiate ülevõtmisel eelkõige väärtpaberituru seaduse nõudest, et hüvitis peab olema õiglane ega tohi olla väiksem ostuhinnast. Aruandes viidatakse ELi direktiivile, mille kohaselt loetakse vabatahtliku ülevõtmispakkumise ostuhind õiglaseks hinnaks ka järgnevas aktsiate ülevõtmises juhul, kui pakkuja on omandanud vähemalt 90% ulatuses.

"Tulenevalt eelnevast on meie arvates vähemusaktsionäridele kuuluvate aktsiate ülevõtmisel aktsiate eest määratud hüvitise määramise meetod kohane," kirjutas aruandes KPMG vannutatud audiitor Taivo Epner.

Hüvitise suuruse määramisega seotud raskusena tõi ta aruandes välja äriseadustiku, mille järgi tuleb ülevõetavate aktsiate väärtus määrata sellise väärtuse alusel, mis aktsiatel oli kümme päeva enne üldkoosoleku kokkukutsumise teate väljasaatmise päeva. Seda aega on KPMG hinnangul õiglane kohaldada eelkõige börsil noteerimata aktsiate väärtuse määramisel. "Börsihind ühe konkreetse päeva seisuga võib olla mõjutatud ühekordsetest tehingutest ja muudest lühiajalise mõjuga asjaoludest," põhjendas KPMG audiitor.

Telekomi aktsia sulgemishind kümme päeva enne üldkoosoleku kokkukutsumise teate väljasaatmise päeva oli 97,79 krooni, mis sisaldas täiendavat dividendi 6,99 krooni. Dividendi mittearvestav sulgemishind olnuks tõenäoliselt madalam TeliaSonera määratud hüvitisest, seisab KPMG koostatud aruandes.

Aktsiate väärtuse hindamisel on aruande kohaselt levinud ka näiteks diskonteeritud rahavoogude meetod ning sektori võrdlusandmetel põhinev analüüs. Neid meetodeid kasutatakse KPMG hinnangul avalikult mittekaubeldavate aktsiate puhul.

Kawe Kapitali partneri Kristjan Hänni sõnul ei saa turuhind ebalikviidsel turul olla ilmtingimata kohane õiglase hüvitise määramiseks. "Oleks elementaarne, kui audiitor üritaks ettevõtte väärtust hinnata ka tavaliselt sellistel puhkudel kasutatud meetoditega," kommenteeris ta aruannet. "Audiitor on esitanud veel rohkem argumente, miks ta oma tööd antud juhul sisuliselt ei peaks tegema, vaid saab piirduda etteantud 93kroonisele hinnale oma templi pealelöömisega," lisas ta.

TeliaSonera osalus Eesti Telekomis on tänaseks tõusnud üle 98 protsendi piiri.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474