25. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korruptantide kibe aasta

Aastale tagasi vaadates võib tõdeda, et ükski korruptant ei saa enam laiutada nii nagu veel mõne aasta eest ning usku õiguskaitsjatesse süvendab mitme seni puutumatuks peetud inimese sattumine uurimise alla.

Õnneks jäävad sellised tegelased oma ahnuse ning politseinike hea töö tõttu üha sagedamini vahele ning siis jahvatavad juba kohtuveskid tõe ja vale vahel.

"Süüdi pistiseküsimises," kinnitas Tallinna ringkonnakohus läinud kuul nn Rävala pst protsessis maapoliitik Villu Reiljani suhtes tehtud esimese astme kohtu otsuse.

Kuid Rahvaliidu tuhmunud tähe rada kohtusaali sellega veel ei rohtu, sest maadevahetuse kohtuistung sai novembrikuus avapaugu ning poliitik veedab iga nädal kolm tööpäeva saalis nr 205 kohtumenetluse peensusi jälgides.

Altkäemaksu võtmise süüdistus on mitme kraadi võrra kangem kui pistiseküsimine ning süüdimõistmise korral terendab ees juba reaalne vanglakaristus. Kuid lõpliku lahendini kulub aastaid ja seni tiksub mehe pangaarvele riigikogu liikme palk sama kindlalt edasi, nagu öö järel saabub päev.

Teist Rahvaliidu eksministrit Ester Tuiksood ning maa-ameti endist juhti Kalev Kangurit süüdistatakse samuti altkäemaksu võtmises.

Et meelehead ei saa võtta, kui pole kedagi, kes "füüri libistaks", on ärimeestest kohtupingis kohad sisse võtnud Eesti rikkaim mees, Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus ning Tullio Liblik, Einar Vettus ja Tarmo Pedjasaar.

Sel aastal löödi uurijate poolt lukku ka K-skeem, mille abil liikus ettevõtjate raha Keskerakonnaga seotud sihtasutusele Jüri Vilmsi Sihtkapital. Saadud rahaga anti välja propagandalehti Kesknädal ning Vesti Dnja.

Praeguseks on sihtasutus pankrotis, selle juhti Elmar Seppa kahtlustatakse kuritööle kihutamises. Nimelt pidi Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus võtma sihtasutuse kasuks pistist pealinna kinnisvaraäris tegutsevatelt ettevõtjatelt.

Kinkekaartide skeemi paljastamine

"Siin hakkabki ju tegelikult see, ee, avaliku teenistuse ja-ja erasektori vahe. Et ee, siin ei vastuta rahaliselt mitte keegi… A kui sa oled natukenegi kaval ametnik, siis sa oled, ee, ennast igalt poolt niimoodi ära barrikadeerinud, et keegi ei lase sind lahti ka, kurat."

Nii rääkis Eesti Ekspressi andmetel Parbus Merko Ehituse tollasele juhatuse liikmele Tõnu Kortsule, kui mehed arutasid planeeringute asju. Planeeringuprotsesside libedamaks liikumiseks viis Korts Parbusele raamatu, mille vahele oli torgatud 25 000 kroonine reisibüroo kinkekaart.

Et tegemist pole harukordse asjaga, näitab kas või keskerakondlasest Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli juhtum. Mutli kaebas kohtusse Põhja politseiprefektuuri otsuse, milles teda karistati väärteo korras 9000 krooniga, kuna ta võttis Tallinna Farmaatsiatehaselt 15 000 kroonise reisibüroo kinkekaardi. Sellega tõmbas mees endale aga suurema häda kaela, sest kohtunik küll tühistas aegumise tõttu väär

teo otsuse, kuid saatis materjalid edasi prokuratuuri, et seal otsustataks kriminaalasja algatamine. Ka uues linnavalitsuses Mutli enam ei jätka.

Reformierakondlast Mati Elistet kahtlustatakse Pirita halduskogu esimehena 100 000kroonise pistise võtmises. Ja jällegi on tegemist kinnisvaraäriga.

Korruptsioonikahtlusega on uurimise all rida ametnikke Tallinnast, aga ka Narvast ja Pärnust. Eelmisel kuul jõudis lehtede esikaantele keskerakondlasest Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov. Loodetavasti puhastab linnapea ja kohaliku ärimaailma suurkuju Nikolai Ossipenko pistiseloo uurimine sealset sumbunud õhku ning edaspidi saavad ka teised ettevõtjad hangetel konkureerida. Ausalt.

Mõjuvõimuga kauplemise kahtlustus

Juunis pidas kaitsepolitsei mõjuvõimuga kauplemise kahtlusega kinni sotsiaalministri nõuniku Anders Tsahkna. Tsahkerdaja hüüdnime saanud reformierakondlase tegemistest meditsiiniäris on linna peal ammuilma räägitud ning ka lehtedes kirjutatud.

Kohe-kohe jõuab kohtusse tehnilise järelevalve ameti peadirektori nüüdseks endise asetäitja Egon Hirvesoo pistisevõtmise süüdistus. Äripäev kirjutas aasta tagasi korralagedusest pürotehnika valdkonnas, mida aastaid kontrollis just Hirvesoo.

Maganud pole ka kartellikütid konkurentsiametist. Peagi jõuavad kohtusse mitmed suured kartellisüüdistused.

Esimesed viljad on valminud ka finantsinspektsiooni uurimistest. Esmakordselt sai Eestis lahenduse siseinfo kasutamise juhtum, mis oli seotud Eesti Telekomile tehtud ülevõtmispakkumisega. Esmakordselt jõuab aga kohtusse ka aktsiatega manipuleerimise süüdistus, millesse on segatud Arco Vara suuromanik Toomas Tool.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474