18. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia sai kilpide rüüstamisest 3 mln kahju

Eesti Energia on tänavu saanud elektrikilpide rüüstamisest 3 miljonit krooni kahju, lisaks on katkestuste tõttu kahju kandnud elektritarbijad, kel on üles öelnud olmeelektroonika ja kallid tootmisseadmed.

Eesti Energia tunnistas, et viimasel ajal on vargused neile tõepoolest suureks probleemiks. Sel reedel teatas elektrifirma 10 000 kroonisest vaevatasust igaühele, kes aitab kilpe külastava metallivarga või varaste pundi tabada.

Eesti Energia Jaotusvõrgu käiduosakonna peaspetsialisti Priit Nukki sõnul rüüstati Tallinnas viimase kuu jooksul 60 kilpi. Kõige rohkem vargusi esineb Kalamaja ja Kesklinna piirkonnas. Ainuüksi öösel vastu reedet tulid teated vargustest Rohu, Aarde, Roo, Õle, Ristiku, Lille, Saue, Heina, Mooni, Timuti ja Kolde tänavalt, kus tehti tühjaks 10 kilpi.

Pärast paariaastast pausi on varguste arv taas oluliselt suurenenud, rääkis Nukki. Ehkki elektriseadmete vargused alajaamadest ja elektrikilpidest sagenesid juba suvekuudel, oli sel sügisel ka üks varguste laine Tallinnas, kus rüüstati ligi 50 kilpi.

Üks neist juhtumeist leidis möödunud nädala reede varahommikul aset Tallinnas Mooni tänaval, kus neljast pihta 600 krooni maksvad vasest kaitsmed, mida on ühes kilbis kolm kuni kuus. Seetõttu olid kogu Mooni tänava elanikud mitu tundi elektrita. 

Sellel aastal on kallite kaitsmete vargad tekitanud Eesti Energia Jaotusvõrgule 3 miljonit krooni kahju, sõnas Nukki lisades, "Antud detaile ei anna millegi teisega asendada. Küll aga ei tohiks neid osta metallikokkuostu punktid. Kahjuks osad seda siiski teevad ja maksavad nende eest sularahas, kuigi arveldamine peaks käima ainult ülekandega."

Kõigi alajaamade ja elektrikilpide uksed on lukustatud ning nendel on sisenemis- ja lähenemiskeeldu ja ohtu tähistavad märgid. Lisaks kasutab Eesti Energia alajaamades nii mehitatud kui ka tehnilise valve kombinatsiooni.

"Eesti Energia Jaotusvõrgul on kokku 21 000 alajaama ja sadu tuhandeid liitumispunkte ning selge on, et nii suure hulga objektide puhul on täieliku vargusekindluse saavutamine äärmiselt kallis kui mitte võimatu," märkis Nukki.

Kuna lahti murtud alajaamad ja elektrikilbid on ohtlikud, palub Eesti Energia igast lõhutud lukust teatada kas Eesti Energia rikkenumbril 1343 või politseisse. Samuti ootab elektrifirma infot alajaamade või liitumiskilpide läheduses erariietes toimetavatest isikutest.

Eesti Energia töötajad kannavad alajaamade ja kilpide juures töötades alati ettevõtte logoga riietust ja sõidavad kirjade ning logodega märgistatud autoga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474