20. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lehman Brothersi tütar teeb rekordilise börsidebüüdi

Lehman Brothers Holdingsile kuuluv kortermajade arendaja Archstone teatas, et plaanib börsile minemisega koguda 3,45 miljardit dollarit. Tegu oleks Ühendriikide suurima kinnisvara-IPOga üldse.

Kui kinnisvarafondina ehk REITina aktsiate avalik esmapakkumine (IPO) teostub juba sel aastal, oleks Reutersi teatel tegu suuruselt kolmanda IPOga tänavu, pärast Facebooki ning Santanderi Mehhiko üksust.

Archstone ei avalikustanud, kui palju või mis hinnaga kavatseb firma aktsiaid müüa. Osa analüütikuid on firma turuväärtuseks hinnanud 16 miljardit dollarit, kuid hiljutised varade müügid on teinud hindamise raskeks.

Kuigi Archstone'il on suur ja väga atraktiivne kinnisvara portfell, nähakse firmat ühena peamistest põhjustest, miks Lehman kokku varises.

Tulevasi investoreid võib minema peletada ka fakt, et vastavalt panga saneerimiskavale peab Lehman lõpuks müüma enda 6-7 miljardi dollarilise osaluse Archstone'is.

Archstone'i aktsiad noteeritakse New Yorgi börsil ning aktsia lühendiks saab ASN. Põhjus, miks aktsiad viiakse börsile REIT kujul peitub faktis, et fond ei pea maksma ettevõte tulumaksu, kui jaotab vähemalt 90% enda kasumist aktsionäridele.

30. septembri seisuga kuulus Archstone'ile 169 elamukompleksi ning 54 442 korterit, millest enamik asuvad peamiselt rannikute lähedal. Enamik firma kinnisvarast asub Lõuna-Californias, San Francisco ümbruses, Kagu-Floridas ning Washington, D.C., New Yorki, Bostoni ja Seattle'i maguskohtades.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474