16. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erki Mölder treenib tee-ehitaja turuliidriks

Erki Mölder asus mullu augustis ametisse ASi TREV-2 Grupp juhatuse esimehena. Eelnevalt pikalt meditsiinivaldkonnas tegutsenud mees leiab, et puhta lehena ehitussektorisse sisenemine on talle ettevõtte positsiooni tugevdamisel eeliseks.

“Puhta lehena tulekul on mitu plussi, näiteks eelarvamuste ja vanade sidemete puudumine. Teedeehitus on ju olnud omamoodi kinnine klubi, aga uue inimesena on lihtne minna pakkuma julgeid ja värskeid ideid. Teiseks, ma näen ettevõtet ja tööstusharu hoopis teistmoodi kui inimesed, kes on siin pikalt tegutsenud. Kogemused võivad ju teatud määral ka kammitseda,“ räägib ta.

Erki Mölderi karjääris on ootamatuid hüppeid olnud varemgi. Tartu Ülikooli majandusteaduskonna investeerimise ja panganduse erialal lõpetanud Erki alustas 1997. aastal tööelu hoopis toiduainetööstuses. “Minu esimene suurem töö oli Lätis asuva kalakombinaadi Brivais Vilnis saneerimine, hiljem läksin ostudirektoriks ASi Kalev, mis oli samade omanike käes (tuumikinvestor Talinvest – toim),“ meenutab ta. Meditsiinivaldkonda sattus ta poolkogemata, kui aitas üht äriplaani teha.

Uus valdkond oma võimalustega haaras kaasa ja mitme erineva meditsiiniprojektiga tegelemisest kasvas 1999. aastal välja biotehnoloogiafirma Quattromed. Erkist sai esmalt Quattromedi tegevjuht, hiljem juhtis ta Quattromedi omanikfirmat, peamiselt meditsiinidiagnostika valdkonna ettevõtetesse investeerivat MediCap kontserni.

“Juhile on head 5-6aastased tsüklid, mina aga olin meditsiinis püsinud juba tosin aastat. Nii et kui BaltCap’i tegevjuht Peeter Saks eelmise aasta suvel mu käest küsis, et kas tahaksin ka midagi muud teha – ehitusettevõtet juhtida, siis ma pikalt ei mõelnud,“ sõnab Mölder särasilmil. Ta lisab, et eks probleemid, millega juhil rinda tuleb pista, on ju põhiolemuselt sarnased: finantsjuhtimine, firma strateegia, eristuvus konkurentidest, palgaküsimused...

Trev-2 Grupi nõukogu ootab uuelt juhilt teravat lähenemist ja uut hingamist. Milliseid tööriistu plaanib Mölder nendele ootustele vastamiseks kasutada? “Märksõnadeks on spetsialiseerumine ja efektiivsus. Kogu ettevõttes on ressurssi liiga palju, struktuurid on liiga suured. Et ettevõte heasse vormi viia, tuleb organismist üleliigne rasv välja treenida,“ on Mölder kindel. “Riigihangete puhul tuleb ju kõigepealt üle lati ronida ehk kvalifitseeruda, aga töö saad kätte siis, kui oled kõige odavam. Kui oleme turul kulude suhtes efektiivsed, siis kasv järgneb paratamatult,“ lisab ta.

Erki usub, et torm ehitussektoris on möödas ja nüüd on vaja õige suund paika seada. “Möödunud paari aasta jooksul olid TREV-2 Grupis suured muutused omanike struktuuris ja selge see, et kes on omanik, tellib ka muusika. Ma usun, et endised suuromanikud on olnud väga vajalikud ettevõtte edasiviimiseks, aga uut verd oli vaja. Tööd on igatahes palju ja aasta lihtsate killast ei tule,“ märgib ta. TREV-2 juhtkond on selle aasta defineerinud enese jaoks muutuste aastana – ajana, mil parandamist vajab tugistruktuuride toimimine ja parema efektiivsuse saavutamine. 2014. aastal plaanitakse enam pöörata tähelepanu innovatsioonile, investeeringutele ja insener-tehnilisele kompetentsile. “Peamine eesmärk on saada tagasi turuliidri positsioon, mille TREV-2 vahepeal kaotanud,“ lisab ta.

Küsin Mölderi käest, et mis on talle kui juhile kõige suurem väljakutse.  “Execution (täideviimine),“ vastab ta Tallinna 21. Keskkooli inglise keele eriklassi lõpetanu veatu hääldusega. “Ja lisaks võimalus juhtida juhte – see on minu jaoks väga põnev, olles ka üheks põhjuseks, miks selle ametikoha vastu võtsin,“ tunnistab ta. Erki sõnul on just keskastme juhtidel kõige parem arusaamine, mis on nende üksuses hästi või halvasti. “Kui organisatsioonis toimuvad muutused, on väga oluline, et kõik saaksid aru, mida me teeme, kuidas me teeme, mida mõõdame... Igal töötajal tuleb oma roll uuesti defineerida. Ma tahan anda igale inimesele võimaluse olla osa lahendusest, mitte osa probleemist,“ selgitab ta oma lähtekohti.  

Mölder usub juhina, et inimesed sisimas tahavad olla osa positiivsest programmist. “Ma tahan uskuda, et inimene on võimeline ennast muutma ja arendama. Olen üsna kindel, et kui inimene ise ei taha seda teha, ei ole minu pingutustel mingit tulemust... Ja veel, ma eeldan, et kui inimene on mingi ametikoha vastu võtnud, siis ta annab endale ise perioodiliselt aru, mis on tema puudused ning tegeleb nende likvideerimisega. Ma tahan oma meeskonda inimesi, kes tahavad oma valdkonda süvitsi minna ja midagi ära teha. Ma oleksin hea meelega suunaja, mitte kontrollija-kamandaja,“ räägib ta.

Inimeste meelsuse ja hoiakute muutmine ettevõtte sees on Mölderi arvates üks olulisimaid tegureid muutmisprotsessis. “Võin ju kabinetis põlevate silmadega tosinale inimesele esineda, et kuhu me läheme ja mis on ettevõtte eesmärgid... Aga kui see ei jõua ülejäänud sadade töötajateni, kes kannavad hoopis teisi väärtusi, siis jääb edu saavutamata. Oleme TREV-2 strateegilised suunad defineerinud, praegu töötame väärtuste süsteemi kallal,“ sõnab Erki, kes selleks, et kontserni eri ettevõtetes väärtushinnanguid ühtlustada ja paremat meie-tunnet luua, käivitas kõigile grupi töötajatele suunatud ettevõtte siselehe väljaandmise.

Muutuste läbiviijana jääb Erki Mölder enda sõnul ise üsna muutumatuks ja järjekindlaks. “Olen sündinud Sõnni tähtkujus ja toimin sellele omaselt. Kui mingi takistus on ees, lükkan jõuliselt, aga kui see ei liigu, võtan sammu tagasi. Kuu aja pärast proovin uuesti. Vahest liigub, reeglina mitte,“ naerab ta. “Aga kas ma olen seepärast valmis kappama siia-sinna – reeglina mitte.“

 

Kes on Erki Mölder

Sündinud: 21.mail.1975 Tallinnas

Haridus: Tartu Ülikooli majandusteaduskond, Ärirahandus ja pangandus 1993-1997

Töö: Oma karjääri jooksul on ta juhtinud ettevõtteid erinevates sektorites: kinnisvara, toiduainetööstus, biotehnoloogia, meditsiin ning nüüd ka ehitussektor.

Alates 2008. a kuulub Erki haridus- ja teadusministri kokku kutsutud teaduspoliitika komisjoni ning alates käesolevast aastast ka majandus- ja kommunikatsiooniministri kokku kutsutud innovatsioonipoliitika komisjoni.

Harrastused: 10 aastat on Erki mänginud jalgpalli 4. liigas. Talvel armastab suusatada, suvel mängib golfi. 

Võõrkeeled: Inglise, soome, vene

Tõdemus: Ettevõtetel on eesmärgid, aga äri tehakse inimeste vahel.

Õpetussõna: Tühje sõnu ja poolikuid projekte tuleks vältida. Kui midagi teed, tee innuga!

Elu õppetund: Ärge ühendage pereasju ja firmaasju. See võimendab nii edu kui kriisi.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474