16. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas vältida seent ja hallitust?

Hallitus- ja mädanikseened levivad ja tekivad hoonetes nendesse kohtadesse, kus on tavapärasemast suurem niiskus. Suurenenud niiskuse põhjuseks võivad olla ebapiisav ventilatsioon, läbitilkuvad katused, paneelivuukide vilets hermetiseerimine ning ehitustehnoloogiate rikkumine.

Hallituse tekkimisest saame aimu näiteks siis, kui siseneme vana maja trepikotta ja tunneme kopitanud lõhna või näeme juba hallitust vannitoa ning keldri seintel. Aga "kutsumata külalised" võivad trügida ka eluruumidesse, kui seal on liiga suur õhuniiskus.

Hallitus toitub niiskusest

Ekspertide sõnul peaks eluruumida keskmine niiskustase jääma vahemikku 45% kuni 55%. Hallitus hakkab moodustuma, kui suhteline õhuniiskus ületab 70%.

Hallituse- ja mädanikseente ennetamiseks on vaja välja selgitada selle tekkepõhjuseid, vähendada niiskust ning parandada ventilatsiooni. Sageli on selliste kahjustuste põhjusteks ehituslikud vead, mis ei taga hoones piisavat kuivust, põhjustavad erinevaid lekkeid või puudub piisav ventilatsioon. Peale selle on niiskuse tekitajad ka näiteks külmad seinad.

Hallituse tõrje-, ehitus- ja koristustöid teostava Terve Ehituse OÜ omanik Margus Hinbergi sõnul hallituse ja niiskuse likvideerimiseks  mitu võimalust - küttesüsteemide vahetus, välisseinte soojustus, ventilatsioonide ülevaatamine või nende rajamine. "Kui on vanad majad, mis on soojustamata ning küttesüsteemid on kehvad ning temperatuur madal, siis võibki selline olukord tekkida," tõi Hinberg näite hallitusele ja seentele soodsast keskkonnast.

Mida saab inimene ise ära teha?

"Hallituse ning niiskuse ennetamiseks tuleb vähendada õhuniiskust. Õhuniiskust saab vältida erinevalt: vältida pesukuivatamist toas, muretseda näiteks pesukuivati, vaadata üle tuulutusvõimalused. Kui kuivatada pesu toas, siis peaks see periood aknad lahti hoidma. Samuti peaks vaatama, et korterites ei oleks väga madal temperatuur," lausus Hinberg.

Hallituse või seentega kahjustatud kohti võib ka vastava keemiaga töödelda, aga see annab Hinbergi sõnul vaid ajutise efekti. Samas tuleks seda ikkagi teha, et seen ei muutuks tervisele kahjulikuks.

Kõige lihtsam tõrjevahend on kodustes tingimustes mõni kloori sisaldav puhastusvahend.

Hinbergi sõnul tuleb aga ikkagi vaadata n-ö komplekssemalt, et mis on seene või hallituse tekkepõhjused, sest kui keskkond ei parane, tulevad probleemid ka peale keemiaga tõrjumist tagasi.

Parema õhuvahetuse jaoks on võimalik teha plastakendele tuulutuspilusid, mida saab siis igal ajal avada. Samuti võib proovida regulaarselt tuulutada ruume, lisas ta.

Leevendust õhukuivatist

Siseruumide niiskuse vähendamiseks on võimalik kasutada ka õhukuivatit. Troteci õhukuivateid maale toova Lokaator OÜ omanik Andres Minn ütles, et kuivati küll ei võta seent ja hallitust ära, kuid ei lase neil tekkida või edasi areneda. "Kui ta ei soeta ning ei kasuta õhukuivatit, siis hallitused ja seened elavad oma elu edasi. Kui ta soetab ja kasutab, siis läheb õhk kuivaks aga hallitus ja seened peab tuleb ise ära koristada," märkis Minn.

Õhukuivati valimine on Minni sõnul suhteliselt lihtne. "Õhukuivati tuleb valida kubatuuri järgi. On vaja teada pindala ja ruumiala, sest õhukuivati peab suutma kahe tunni jooksul ruumi õhu läbi töötama soovitud tasemini," selgitas Minn.

Kuivati põhiline parameeter on õhutõhusus või õhuläbilaske näitaja - st kui mitu kuupmeetrit õhku suudab seade tunnis läbi töötada. "Erakasutaja jaoks on kõige väiksem 5 m2 vannitoa jaoks ja kõige suuremad kuni 90 m2. Tööstushoonetest jaoks tuleb mingil maal kasutada mitu kuivatit, kui on jutt juba tuhandetest ruutmeetritest. Sest üks ei suuda üksinda õhku panna ringlema," rääkis Minn.

Minni kogemusel soetatakse õhukuivateid soetatakse aastaringselt aga kõige rohkem tekib inimestel selleteemalisi küsimusi kevadel, kui minnakse suvilatesse ja seal on niiske. "Tipphooaeg on sügis, enne kütmisperioodi algust, siis on kõige hullem. Kui radiaatoreid hakatakse kütma, siis õhk ongi kuivem. Aga kui neid veel ei köeta, siis on see palju suurem probleem, sest siis on palju niiskust ja see ei kao kuskile," rääkis Minn, "Näiteks eelmine aasta oli hästi märg suvi, siis juba augusti lõpus septembris oktoobrini välja osteti palju õhukuivateid."

Õhukuivati minimaalne eluiga on viis aastat. Selleks, et ta kestaks kauem, tuleks sisevõtuava regulaarselt puhastada ning pesta filtrit.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474