Autor: Tõnu Toompark • 21. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: elamispindade turu laenumahud kasvavad

SEB
Autor: Andras Kralla
2016 I kvartalis oli eluasemelaenude käive Eesti panga andmetel 200 miljonit eurot. Seega väljastati eluasemelaene 4,1% sama perioodi sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Kinnisvaralaenude ehk eluasemelaenude käive SKT suhtes on indikaator, mis näitab elamispindade turu aktiivsust rahalisest vaatevinklist.

Käesoleva aasta I kvartali laenukäibe osakaal SKTst on küll madalam eelmise aasta teises-kolmandas-neljandas kvartalis, kuid siiski kõrgem märksa kõrgem kui varasema seitsme aasta esimeses kvartalis, mil madalaim laenukäibe osakaal SKTst on olnud 2,2%.

Aasta alguse madalama laenukäibe osakaalu taga on tõsiasi, et aasta algus on reeglipäraselt madalama kinnisvaratehingutega periood. Seetõttu on ka laenuturu aktiivsus aasta esimeses kvartalis madalam.

Olukorras, kus majandus kasvab aeglaselt, kuid kinnisvaratehingute arv on kõrge ja kerkinud hinnad nõuavad kõrgemat laenusummat, võib prognoosida laenukäibe osakaalu jätkuvat suurenemist.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474