Statistika: elamispindade turu laenumahud kasvavad

SEB  Foto: Andras Kralla

2016 I kvartalis oli eluasemelaenude käive Eesti panga andmetel 200 miljonit eurot. Seega väljastati eluasemelaene 4,1% sama perioodi sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Kinnisvaralaenude ehk eluasemelaenude käive SKT suhtes on indikaator, mis näitab elamispindade turu aktiivsust rahalisest vaatevinklist.

Käesoleva aasta I kvartali laenukäibe osakaal SKTst on küll madalam eelmise aasta teises-kolmandas-neljandas kvartalis, kuid siiski kõrgem märksa kõrgem kui varasema seitsme aasta esimeses kvartalis, mil madalaim laenukäibe osakaal SKTst on olnud 2,2%.

Aasta alguse madalama laenukäibe osakaalu taga on tõsiasi, et aasta algus on reeglipäraselt madalama kinnisvaratehingutega periood. Seetõttu on ka laenuturu aktiivsus aasta esimeses kvartalis madalam.

Olukorras, kus majandus kasvab aeglaselt, kuid kinnisvaratehingute arv on kõrge ja kerkinud hinnad nõuavad kõrgemat laenusummat, võib prognoosida laenukäibe osakaalu jätkuvat suurenemist.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806