26. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Flippimine kerib tuure üles

USA kinnisvara
Foto: EPA
USA kinnisvaraturul kasvas flippimine viimase kümnendi kõrgeimale tasemele, kuid viimastel aastatel on see uuesti moodi läinud ka Eestis.

Flippimiseks nimetatakse kinnisvara ostmist, selle koristamist-parandamist ja järgnevat müümist, mis toimub loomulikult juba oluliselt kõrgemal hinnatasemel.

USAs on flippimise praegune tase võrreldav 2008. aasta kriisile eelnenud tasemega, vahendas Äripäev Bloombergi, mille andmetel moodustas flippimine 2016. aastal USA kodude müügist 6,1%. Numbrid pärinevad tuntud kinnisvaraportaalilt Trulia, mille jaoks on flipp see, kui ühte kinnisvara müüakse 12 kuu jooksul kaks korda.

Flippide arv saavutas kogu USA koduturu tehingutes kõrgeima taseme, 7,3%, 2006. aastal. Flipitud kinnisvara osatähtsus on kõige suurem Las Vegases, kus see moodustab 10,5% tehingumahust.

Trulia ökonomist Ralph McLaughlini sõnul kasvab flippimine kinnisvarahindade tõusu ajal. Sellega kaasnevaks negatiivseks nähtuseks on, et kohalikud investorid konkureerivad omale kodu osta soovivate inimestega ja vähendavad oluliselt mõistliku hinnaga kinnisvarapakkumiste arvu. Seetõttu võivad hinnad tõusta tasemele, mida tavalised ostjad ei suuda endale lubada. Positiivse külje pealt investeerivad flipperid remonti ja teevad ära töö, milleks omanikel ja elanikel endil ei pruugi olla aega ega raha.

Selleks, et kinnisvaraomanikud hoiaks Eestis flipperid eemal ja saaks remonti vajava kodu müügist ise maksimaalset kasu, soovitatakse panustada kinnisvara müügieelsesse värskendamisse ehk värvimisse-parandamisse suurusjärgus 100 eurot ruutmeetri kohta.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474