13. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3 võimalust kortermajas turvalisust tagada

Kortermaja uksed tuleb lukus hoida.
Foto: Raul Mee
Hoia välisuks lukus, et kutsumata võõrad majja ei pääseks ning tunne oma naabreid, kordas Eesti Korteriühistute Liit kortermaja turvalisuse kolme põhieeldust.

Eesti korteriühistute liit alustas koos politseiga Harjumaal kogukondliku turvalisuse alast teavitusprojekti korteriühistutele “Turvalisus kortermajas”, mida toetavad siseministeerium ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Selle puhul jagas liit näpunäiteid, kuidas kodu turvalisemaks muuta:

1. Korralik välisuks, mis püsib lukustatuna.

Samuti hoitakse lukus kõik muud sisse- ja väljapääsud. Majal peab olema korralik, kaasagsetele nõuetele vastav välisuks koos turvalukuga, mis tõepoolest ka lukus püsib. Elanikud ei tohiks jagada laiali uksekoode ega ust lahti hoida, välja arvatud juhtudel, kui see on hädavajalik. Suletuna tuleb hoida keldriuksed ning teised varuväljapääsud.

2. Kutsumata võõrad majja ei pääse.

Majja ei lasta kutsumata külalisi, isegi kui nad uksekella helistavad. Tihti proovivad pikanäpumehed ja muud pätid kõik uksekellad läbi lootuses, et keegi nad midagi küsimata majja laseb. Majja ei tasu ilma ühistuga läbi rääkimata lubada ka end müügimeeste, kontrollide, töömeeste jms esinevad võõraid. Paluge näha töötõendit või küsige nende tööandjalt või ühistu juhatuselt luba võõraid majja lasta.

3. Naabreid tuntakse ja nende vara hoitakse.

Pättide jaoks ei ole midagi tüütumat ja teie vara jaoks midagi paremat kui valvsad naabrid, kes peavad silma peal trepikojas, rõdudel, akendel ja mujal majas toimuval. Samuti tasub oma naabritega tuttavaks saada, et teaksite, kes vähemasti teie trepikojas elavad. Ei ole midagi ebaviisakat selles, kui pärite majja soovivalt võõralt, kelle juurde ja mis eesmärgil ta minna tahab. Kui võõras jätab endast ebakindla mulje, ei ole selge, millised on tema eesmärgid või kui teate täpselt, et naaber sel kellaajal külalisi ei oota, saate oma sekkumisega ära hoida nii mõnegi kuriteo.

Projekti raames korraldatakse Harjumaa korteriühistute juhtide ja kortermajade elanike turvalisuse alase teadlikkuse tõstmiseks infopäevad Maardus, Rae vallas ja Sauel. Muuhulgas räägitakse infopäevadel sellest, mida teha majaelanikuga, kes ei allu ühiselu reeglitele või kuidas toimida juriidiliselt korrektselt, kui maja ümber ei jagu parkimiskohti. Rohkem kui 1400 korteriühistut koondav korteriühistute liit esindab korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474