25. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolme kuu deposiit kui nokk-kinni-saba-lahti teema

Henno Viires
Foto: RE KInnisvara
Ühelt poolt rakendatakse seda, sest väiksed ja alustavad firmad on tihti krediidiajaloota ning ennustamatu maksekäitumisega, üürileandjad tahavad riske maandada, räägib RE Kinnisvara äripindade konsultant Henno Viires.

Teiselt poolt, kuna ka üür makstakse ette jooksva kuu eest, enamasti esitatakse arve kuu esimesel tööpäeval ja maksetähtaeg 7.–10. kuupäeva paiku, siis sisuliselt tähendab see üürniku jaoks koos tagatisrahaga isegi kuni nelja kuu üürisumma tasumist.

Reaalsuses isegi hea majandusseisu korral ei ole paljudel väiksematel või alustavatel ettevõtetel lihtne nii suurt summat käibevahenditest kõrvaldada. Ja kuna tagatisraha ei tooda ettevõttele ka tulu, siis on liiga suur tagatis majanduslikult ebamõistlik ka lahedamate rahaliste võimaluste korral.

Millised on praktikas kasutatud lahendused juhul kui üürileandja ei ole valmis kolme kuu tagatisraha nõudest taganema turu standardiks oleva kahe kuu üürisumma juurde?

Mõnel juhul on üürileandja soostunud tagatisraha vähendamisega kui üürniku juhatuse liikmed annavad isikliku käenduse.Mõnikord on jõutud kokkuleppele tagatisraha ajatamises, st lõplik tagatisraha summa on kolme kuu üüri ulatuses, aga seda tasutakse osamaksetena, näiteks algul kahe kuu üürisumma ja siis kolme kuu jooksul väikeste osadena veel ühe kuu üürisumma lisaks. Tagatisraha ajatamine on rohkem levinud juhul kui üürnik ei saa veel ruume kätte, sest eelmine üürnik pole neid veel vabastanud või toimuvad seal remondi- ja ehitustööd. Üürnik teeb ruumide endale kindlustamiseks üürilepingu ja alustab tagatisrahade tasumist osade kaupa, ruumide üleandmise hetkeks peab olema kokkulepitud osa tagatisrahast laekunud.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474