25. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn noolib jäätmetelt prisket kasumit

Foto: Pixabay
Tallinna linna jäätmeäri ei ole mitte üksnes ligadi-logadi, vaid toob linnaisadele tänavu pealinna elanike taskust ka kopsaka 800 000-eurose kasumi, millega kaetakse muid tegevuskulusid.

Tallinna linna ja jäätmeettevõtete vahelises lahingus läks läinud nädalal taas vastastikuseks sõnasõjaks, mille käigus käisid Tallinna tegevlinnapea Taavi Aas ja abilinnapea Arvo Sarapuu kohtumas riigikogu korruptsioonivastase võitluse komisjoniga, et uuritaks, kelle lobitöö tulemusel muudeti jäätmeseadust nõnda, et see raskendab korraldatud jäätmevedu. Konkreetne paragrahv, millele viidati, oli riigikogus 2014. aastal tühistatud jäätmeseaduse § 66 lg 11.

Veerandsadat jäätmetega tegelevat ettevõtet ühendav Eesti Jäätmekäitlejate Liit (EJKL) avaldas aga, et jäätmeseaduse kohaselt ei ole see küll lubatud, kuid Tallinna linn teenib 2017. aasta eelarvesse korraldatud jäätmeveolt 800 000 eurot kasumit.

Jäätmekäitlejate liit mainis, et kehtiv jäätmeseadus kohustab omavalitsusi olmejäätmete kogumist ning vedu korraldama, andes vaid mõned erandid, millal võib selle tegemata jätta. Üheks erandiks on näiteks hajaasustus ja jäätmetekitajate vähesus, mis muudaks korraldatud jäätmeveo liiga kulukaks.

„Tallinna linn sinna alla kindlasti ei kuulu. Korraldatud jäätmevedu toimib Tallinna linna kolmeteistkümnest veopiirkonnast ainult pooltes,“ teatas liit täpsustades, et ülejäänud piirkondades ei toimu korraldatud jäätmevedu kas kohaliku omavalitsuse saamatuse või soovimatuse tõttu.

„Küll aga on Tallinna eripära see, et Tallinn on kutsunud ellu Tallinna Jäätmekeskuse, mis vahendab linnaelanikele jäätmete kogumist ja vedu. Ja sealt kõik need Tallinna jäätmemajanduse hädad alguse saavadki,“ kommenteeris liit pressiteates.

Kui võrrelda, millised hinnad on Tartu linn saanud tavahankega oma elanikele ja arvestades ka Iru põletustehase asumist Tartust 200 kilomeetri kaugusel, tuleb välja, et Tallinn on otsustuskorras kehtestanud elanikele neid julmalt koorivad teenustasud.

Enamlevinud konteinerite tühjendustasud

Mahuti suurus
Tallinn
Tartu 1. piirkond
Paldiski
Narva
Kohtla-Järve
240 l2,582,141,800,840,70
600 l4,623,292,762,401,93
800 l5,404,383,693,602,34

Allikas: kohalike omavalitsuste kodulehed, Eesti Jäätmekäitlejate Liit

Eesti Jäätmekäitlejate Liit on pöördunud ettepanekuga nii riigikogu kui keskkonnaministeeriumi poole, et suurendada jäätmete liigiti kogumist, mis aitaks täita Euroopa Liidu seatud taaskasutamise sihtarve 2020. aastaks. Korraldatud jäätmeveo kaotamist nõutud ei ole.

Eesti Jäätmekäitlejate Liitu kuuluvate ettevõtete summaarne käive moodustab ligikaudu 70% Eesti jäätmekäitlusturu kogukäibest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474