2. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra-Eesti tootja muudab näidulugemise odavamaks

Tark LoRaWAN-sidevõrgus töötav veemõõtja
Foto: Nordic Automation Systems
Uued sensorid võimaldavad soojusmõõdikute näite lugeda oluliselt odavamalt, kui seni kasutatud tehnoloogiad, teatas sensorid loonud Norra-Eesti juhtmeta telemaatika ja sensor-tehnoloogia valdkonna ettevõte Nordic Automation Systems.

Efektiivsuse võti peitub avatud LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) standardis, mis võimaldab luua seadmeid nii vee-, elektri-, soojuse- kui ka gaasinäidu lugemiseks.

Seadmed kasutavad traadita sidevõrku LoRaWAN, mille puhul kulub võrreldes mobiilsidetehnoloogiatega andmete edastamiseks oluliselt vähem energiat ja suurema leviala juures on ka võrgu ülalpidamiskulud madalamad, kuna ei tule maksta GSM-sidele omaseid võrgutasusid.

“Kamstrupi lugejatele mõeldud LoRaWANi kauglugemise moodulid lähevad meie klientide soojusarvestitesse. Selle kaudu hakkame lugema peale energia ka temperatuure, rõhkusid, võimsust jms, “ selgitas Fortum Tartu esindaja Indek Hagu. Ta märkis, et näitude edastamisest päästmse kõrval saab ettevõte sisuliselt reaalajas analüüsida ka soojussõlme tööd ning häirete korral kiiresti reageerida. Oluline on ka soojusvõrgu monitoorimine tarbija mõõtepunktides.

Nordic Automation Systemsi asutaja Viljo Veesaar ütles, LoRaWANi sidevõrk lubab Etherneti ja GSMiga sarnast kauglugemist, kuid annab lisaboonusena pikema sõltumatuse välistest toiteallikatest. “Lugemid salvestatakse kauglugemismoodulisse, mis garanteerib meile ligi 100% andmete kättesaamise,“ täpsustas Hagu.

LoRaWANi võrk võimaldab kasutada kuni 10-aastase akukestvusega sensoreid, mis võivad asetseda tugijaamast kuni 15 km kaugusel. Võrk lubab sideühendust ka maa all ning muudes raskesti ligipääsetavates kohtades. Näiteks võimaldab LoRaWANi sensor anda enneaegselt märku kui kogumismahuti või septik vajab tühjendamist.

Aasta lõpuks installeeritakse Fortum Tartu klientide soojusarvestitele 300-400 sensorit. Kogumismahuti sensorid paigaldatakse Kakumäe jahisadamasse.

Nordic Automation Systems (NAS) on juhtmeta telemaatika ja sensor-tehnoloogia valdkonnas tegutsev Norra-Eesti ettevõte. Ettevõttel on tootmisüksus Kuressaares, kus toodetud LoRaWAN võrgus töötavaid seadmeid on edukalt müüdud rohkem kui 24 riigis üle maailma.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474