9. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstateGuru valmistas investoreid ette

Foto: EstateGuru
EstateGuru jagas 8. mai uudiskirjas selgitusi, mida tehakse maksejõuetuks muutunud laenuvõtjaga.

“Kahjuks ei laabu kõik ettevõtmised plaanipäraselt. Kuigi EstateGuru meeskond on suutnud väljastatud laenude puhul laenude riknemist vältida, anname siinkohal ülevaate, kuidas meie meeskond võimalike probleemidega tegeleb,” tutvustas ühisrahastusplatvorm pikemat teemasse pühendumist.

EstateGuru operatsioonide juht monitoorib kõiki laene ja vastavaid maksetähtaegu. Kui tekib kahtlus, et laenu ei suudeta tagasi maksta või tagasimaksega hilinetakse, võtab EstateGuru laenuvõtjaga ühendust ning analüüsib toimuvat. Laenu pikendamiseks hindab olukorda EstateGuru krediidikomitee. Kui laenu pikendamine on põhjendatud, võib EstateGuru rakendada investoritele 3% lisaintressi aasta baasil.

Kui laenuvõtja ei ole maksetähtaja saabudes raha 45 päeva jooksul tagastanud, alustab EstateGuru juriidiline partner ettevalmistusi vara müügiks. Oksjoniprotsess algab siiski alles peale seda, kui finantskohustuste tähtajast on möödas üle 60 päeva. Vara müügihind sõltub turuhinnast (vara praegune turuhind võib erineda laenu võtmise aja turuhinnast ning tagaisvara eksperthinnangus näidatust - toim).

Realiseerimisprotsess ajakulu määramine on keeruline, kuna protsessi kestvus oleneb mitmetest teguritest, sealhulgas turuolukord, vara juriidilised eripärad ja kohalik seadusandlus, hoiatas EstateGuru.

Tasub siiksi tähele panna, et et iga laenu puhul määrab EstateGuru hüpoteegikordajaks 1,5, mis on kõrgem, kui pankade määratav hüpoteegikordaja ning seega jääb EstateGurule pankadega võrreldes vara müügiga kaasnevate kulude ning laekumata intressitulu katmiseks rohkem raha. Ühtlasi katab täiendav hüpoteegikordaja intressitulu, mille arvutus jätkub ka pärast maksetähtaja möödumist.

Kui laenuvõtja ei suuda maksegraafikujärgselt laenusummat investoritele tagastada, maksab ta investoritele viivist. Viivisearvutus toimub alates esialgsest tagasimaksekuupäevast kuni laenu lõpliku tagastamiseni, kui laenulepingus ei ole sätestatud teisiti. Viivisemääraks loetakse EstateGuru platvormil lepingujärgset intressimäära, millele on lisatud 15% aasta baasil.

Loe detailsemalt EstateGuru blogist.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474