1. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnauurjad paigaldasid mere äärde e-ninad

Elektroonilise nina paigaldamine Russalka lähistele
Foto: keskkonnaministeerium
Juuni lõpus paigaldas Eesti keskkonnauuringute keskus Pirita tee äärde viis e-nina, mis mõõdavad aastaid mereäärseid elanikke häirinud haisu taset.

Nende nn haisuninade abil selgitatakse välja, mis on intensiivse merehaisu põhjustajad ning kuidas seda leevendada, teatas keskkonnaministeerium.

E-ninade abil on võimalik teha järeldusi ka selle kohta, millega intensiivne haisulevik seustub, st kas see on lainetuse, vetikate kasvu või nende lagunemise, soojade ilmade või mõne muu nähtuse koosmõju.

Haisuninade puhul on tegemist on viie elektroonse seadeldisega, millest suurem osa paigaldati elektripostide külge Russalka lähedusse ning ülejäänud kesklinnast kaugemale.

Esialgu läbivad Pirita tee e-ninad testperioodi, mille jooksul Eesti keskkonnauuringute keskus veendub nende töökindluses ning operatiivses andmeedastuses. Tegevust rahastab Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK).

Tallinna lahest leviva haisu põhjusi on korduvalt uuritud, kuid põhjustes ei ole siiani üksmeelt ja leitud ei ole ka head lahendust leha leevendamiseks.

„Kõik varasemad uuringud viitavad siiski sellele, et intensiivse haisu tekke peamiseks põhjuseks on inimtegevus või inimtegevusetus,“ kommenteeris keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna nõunik Agnes Unnuk. Ta lisas, et nõukogude ajal oli Tallinna laht heitvee suubla, kuhu jõudis rohkesti eelneva puhastuseta saasteaineid.

Lisaks saastamisele on inimtegevus muutnud ka rannajoont ja merevee looduslikku liikumist, mistõttu on halvenenud vee isepuhastusvõime. Seetõttu vohavad Russalka ja lauluväljaku äärses madalas ja suviti soojas merevees vetikad. Peale intensiivset kasvuperioodi hakkavad vetikad madalas vees lagunema ja roiskuma ilma, et lained neid kaldale uhuks ja päike kuivataks.

Kui vetikate roiskumist on seni peetud haisu peamiseks põhjustajaks, siis tööd tuleb jätkata ka sadevee eraldi kogumise ning puhastamise võimaluse loomiseks, mis aitab vähendada merre jõudvate saasteainete kogust, leiab keskkonnamnisteerium.

Keskkonnaministeeriumi algatusel on praegu käimas mitu projekti, milles tegeldakse Tallinna lahte jõudvate saasteainete, vetikate kasvu piiramise ning haisu leevendamisega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474