1. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: tehinguaktiivsus ja hinnad paigalseisus

Kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste
Foto: Egon Enula, kutseline hindaja, Arco Vara Tall
Laialdane uusarenduste valmimine ning müük on võrreldes eelneva aastaga püsinud sarnasel tasemel, mistõttu ei ole erinevalt kevadisest ajast enam olnud järske muutusi tehinguaktiivsuses ega ka hinnakasvus, kirjutas kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste Arco Vara kodulehel.

Tallinna linnas tehti juunis 745 korteritehingut. Võrreldes maiga langes tehingute arv 104 korteri ehk 12% võrra. Aastataguse ajaga võrreldes kasvas tehinguaktiivsus 3,9% ehk 28 korteritehingu võrra.

Ostjad kaotavad tüüpkorterite vastu huvi

Ühtlasi on asunud ostjaskonna huvi tüüpkorterite vastu aeglaselt vähenema, mis peegeldub tehinguaktiivsuse kasvu puudumises. Lähitulevikus on siiski jätkuvalt valmimas uusi korterelamuid, mistõttu võib nii tehingute koguväärtus kui keskmine hinnatase uute korteritega tehtavate tehingute taustal ajutiselt keskmisest kiiremini kasvada. Turul tervikuna on aga korterelamute ehitusaastast tulenevalt märgata struktuurset hinnakasvu enamajaolt 4-6% vahemikus.

Uusarendused tekitasid aastaga hinnakasvu

Juuni kuus tehtud korteritehingute keskmiseks mediaanhinnaks kujunes Tallinnas 1 598 €/m2. Võrreldes maiga leidis aset 1,4%line hinnalangus, kuid võrreldes aastataguse ajaga kasvas hinnatase siiski 5,1%. Võrreldes aastataguse ajaga kasvas juunis hinnatase Nõmmel (+18%), Põhja-Tallinnas (+16%), Lasnamäel (+7,6%). Haaberstis, Mustamäel, Kesklinnas ja Pirital kasvas hinnatase 5-6% vahemikus.

Mõneprotsendiline langus võrreldes aastataguse ajaga esines ainuüksi Kristiine linnaosas. Kõrge tehinguaktiivsus on püsinud ennekõike suurimates magalapiirkondades Lasnamäel-Mustamäel ning linnaosades, kus on püstitatud hulgaliselt uusehitisi ehk kesklinnas ja Põhja-Tallinnas.

Tallinna tehinguaktiivsus pidurdus

Teisisõnu, tuginevalt teise kvartali andmetele on tehinguaktiivsuse edasine märkimisväärne kasv Tallinna linnas pidurdunud. Teises kvartalis kujunes korteritehingute koguväärtuseks 215 miljonit eurot, mida oli 5,5% rohkem kui aasta tagasi. Mediaanhinnaks oli kogu kvartali lõikes 1 608 €/m2, hind on võrreldes aastataguse ajaga kasvanud 6,1%.

Nii hinnakasvu kui tehingute koguväärtuse kasvu on vedanud ennekõike uute korteritega tehtud tehingud. Uute korterite osakaal tehingute kogumahus ulatub juba pikemat aega pea kolmandikuni, kuid uute korterite hinnad on järjepidevalt kasvanud.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474