12. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hullud päevad üüriturul – linnalegend või reaalsus?

Lemmiklooma puhul saab üürniku täiendavad kohustused fikseerida lepingu lisas.
Foto: Pixabay
Uus kooliaasta tähendab suuremates linnades ka üürituru elavnemist, rahvasuus liiguvad hirmujutud kodu otsivatest inimhordidest, meeletutest hindadest ja vabade korterite kahmamisest ilma, et korterit isegi vaatama mindaks.

Üüriturg muutub eriti aktiivseks augusti keskpaigast, september on juba päris hullumeelne, räägivad Epicenter Kinnisvara müügipartnerid.

Sirli Nurm: Kõrgpunkt saabub septembri esimestel nädalatel, kui iga maakleri kirjakasti tuleb päevas ligi 10 üürisoovi. Põhiline mure on – pole piisavalt häid ega taskukohase hinnaga üürikortereid. Üürnikud on enamasti paindlikud, kuid siiski ei olda praegu enam nõus millega iganes. Üldse on kinnisvaraturul inimesed teadlikumaks muutunud ja oskavad küsida omalt poolt pakutavale summale väärilisi tingimusi.

Raivi Pettai: Tegelikult läheb hulluks ikka juba augustis. Siis hakkavad tudengid valmistuma uueks õppeaastaks ja otsivad kodu.

Mida soovitada korteriomanikule?

Müügipartnerid märgivad, et väiksemate korterite puhul on kindlasti oluline, et need oleks möbleeritud. Oluline on paljude jaoks ka parkimiskoht, kuid kõige olulisem on siiski korralik leping, seda nii üürileandja kui üürniku jaoks.

Andrei Jermakov: Kindlasti tuleb teha leping maakleriga ja fikseerida seal kõik asjad, mis korteris on.

Sirli Nurm: Üürnik peaks teadma, et tema asi ei ole maksta remondifondi ja maja laenumakseid, küll aga haldus- ja hooldusteenuste eest.

Vilve Klettenberg: Üürileandjale soovitaks natukene ikka enne lepingu sõlmimist uurida inimese tausta. Kas tal on töökoht, millega tegeleb, mis hobid tal on? Kes on ta tuttavad või kes teda soovitab?

Kristiina Parve: Ja ei tohiks karta loomade ja lastega üürnikke, ka nemad tahavad kusagil elada ja võivad olla isegi hoolsamad kui üksikud inimesed. Omanikud kardavad, et loomakene lõhub midagi ära. Küll aga arvan mina, et kui inimene on piisavalt hoolas, et otsib uut kodu loomaga ega jäta teda varjupaika, on ta ka piisavalt usaldusväärne, et talle oma kodu usaldada. Alati on võimalik teha lisaleping looma tekitatud kahjude likvideerimiseks.

Mida üürihuvilised enamasti otsivad?

Vilve Klettenberg: Omast kogemusest võin öelda, et tähtis on ka tunne, mis tekib, kui korterisse sisse astud. Kui esimene emotsioon on positiivne - tekib soe ja kodune tunne, ei pruugi hind enam liiga kõrge tunduda. Kui aga vastu vaatab kraanikausitäis pesemata nõusid ja segamini korter – see on pilt elust enesest – , ei kutsu see küll üüripakkumist vastu võtma. Puhtus ja kord on tähtsad, samuti pesemisvõimalused ja köögi seisukord.

Millised on ihaldatud ja millised kardetud üürnikud?

Andrei Jermakov: Kardetakse üksikuid meesterahvaid, olen isegi kogenud, et üksiku inimesena oli raske korterit leida, samas noored abielupaarid on oodatud üürilised.

Raivi Pettai: Ma käisin kunagi lihtsalt huvi pärast vaatamas ühte maja, kus oli korter üürile anda. Enam pole seda hoonet alles. Maja asus Tallinnas Paberi trammipeatuse taga ja oli täiesti räämas. Omanik sõitis aga uhke, viimase klassi Mercedesega, oli ülikonnas, igati viks ja viisakas mees. Ja siis ta rääkiski mulle, et tema üürnikud ongi peaaegu asotsiaalsed inimesed ja ta üürib neile elupinda päevakaupa. Inimesed teadsid tema telefoninumbrit ja helistasid, kui oli vaja öömaja. Aga iga kord omanik oma raha kätte ei saanudki.

Sirli Nurm: Minu sõbranna üüris korteri, mida vahendas üks maakler, noorem mees. Pärast lepingu allkirjastamist ja uue kodu puhul õnne soovimist võttis see mees kotist välja šampuse ning kutsus neiu vanni!

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474