18. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sügisest hooldamist vajavad kõik kütteseadmed

Õlikatel
Foto: Äripäev
Kütteseadmeid tuleb kontrollida ja hooldada igal aastal enne kütteperioodi algust, et ära hoida avariisid ning vältida kõrgeid küttekulusid.

Lisaks gaasiseadmetele tuleb üle vaadata ka auru-, kuumavee- ja vedelikukatlad, manitseb Tehnilise Järelevalve Amet.

Hoolduse õigeaegne tegemata jätmine, kütteseadme vale seadistamine ja valesti valitud kütus võivad põhjustada seadme efektiivsuse langemise ning selle kasutusea lühenemise. Hooldamata katla kasutamine võib kergemal juhul kaasa tuua rahalise kulutuse remonttöödele, halvimal juhul lõppeda tulekahju ning vara hävimisega.

Kütteseadmete paigaldamisel ning hooldamisel tuleb järgida kasutusjuhendit ning selles välja toodud hoolduse sagedust. Sõltuvalt seadme liigist võib hooldustöödel vaja minna ka spetsiaalseid vahendeid, mistõttu on vajalik kaasata pädev spetsialist.

Gaasiseadmega seotud korstna või lõõride hooldustöid võib teha ainult vastavat kutset omav spetsialist, andmed selliste spetsialistide kohta on kättesaadavad kutseregistrist.

Lisaks hooldusele tuleb järgmistele kateldele teostada regulaarselt audit:

-        aurukatlad, mille töörõhk on üle 1,0 baari või mille maht on üle 1 m³;

-        kuumaveekatlad, mille töötemperatuur on üle 120?C või mille maht on üle 1 m³;

-        vedelikukatlad, mille töötemperatuur jääb üle vedeliku keemistemperatuuri rõhul 1,0 baar või mille maht on üle 1 m.

Auditid tuleb eelpool nimetatud kateldele teostada järgmise sagedusega:

-        kord aastas kasutuskontroll, millega tehakse kindlaks, kas katla kasutamine on ohutu;

-        kord iga nelja aasta tagant visuaalne uuring, millega tehakse kindlaks, kas katel ja selle osad on nii seest- kui ka väljastpoolt korras;

-        kord iga kaheksa aasta tagant- survekatse, millega tehakse kindlaks, kas katla osad on piisavalt tugevad ja nende vahelised liited piisavalt tihedad.

Katla omaniku kohustus on jälgida auditi tähtaegasid. Katla käitamise perioodiga kattuvad visuaalse uuringu või survekatse tähtajad ei võimalda auditi tähtaegu edasi lükata. Seega on soovitatav auditikohustusliku katla visuaalne uuring või survekatse teha ära enne kütteperioodi algust, et vältida katla ülevaatuseks vajalikku seiskamist kütteperioodi keskel.

Surve- ja gaasiseadmete auditit võib teha vaid vastava pädevusega ettevõte. Eestis omavad sellist pädevust Inspecta Estonia, Tehnoaudit ja TÜV Eesti, mis auditeerib ainult surveanumaid ja torustikke.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474