14. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteritega spekuleerimine võtab hoogu maha

Kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste
Foto: Egon Enula, kutseline hindaja, Arco Vara Tall
Võrreldes 2016. aastaga on spekulatiivse taustaga ehk valdavalt edasimüügiks, sh flippimiseks soetatud korteritega tehtud tehingute osakaal vähenenud, kirjutab Arco Vara kinnisvaraanalüütik Mihkel Eliste.

2015. aasta novembrist 2016. aasta oktoobrini vahetas üks ja sama järelturu korter omanikku vähemalt kahel korral ligi 1 300 juhul, moodustades tehingute koguarvust 15%. Seevastu 2016. aasta novembrist 2017. aasta oktoobrini vahetas mitmendat korda omanikku pea 13% vähem kortereid. Korteritehingute koguarvust moodustasid need tehingud 12%.

Lisaks järelturu korteritele on edasimüügiks ostetud ka uusi kortereid, kuid võlaõigistehingute tõttu ei ole nende edasimüüki võimalik täpselt määratleda. Tõenäoliselt jääb uute korterite edasimüügi osakaal kõikidest korteritehingutest alla 5%.

Spekulatiivstet tulu raskem teenida

Nii puhtalt spekulatiivsel eesmärgil kui ka flippimiseks ehk ostmiseks-remontimiseks-müügiks soetatud korterite tehingute arv väheneb peamiselt muutuva turuolukorra tõttu.

Jätkuvalt suure nõudluse ja kapitaalremonti vajavate magalakorterite alanenud pakkumise tõttu on konkurents tihenenud ning hinnad kasvanud, kuid turul tervikuna on järelturu korterite hinnakasv püsinud pigem mõõdukas, olles viimase 12 kuu jooksul magalapiirkondades ligi 5%-lise kasvutempo juures.

Ühtlasi on märgata mõningast korterimüügi pikenemist, mis tuleneb tüüpkorterite puhul ennekõike asjaolust, et uute ja vanemate korterite hinnaerinevus on vähenenud ning vanematele korteritele eelistatakse pigem uusi. Lähitulevikus jätkub järelturul pakkumise kasv nii uute korterite eelistamise tõttu kui ka põhjusel, et valdavalt tüüpkortereid ostvate noorte osakaal väheneb.

Flippijad püüavad säilitada kasumimarginaali

Korterite edasimüüjad peavad tänases turusituatsioonis taluma järjest enam remonttööde alguse venimist. Ehitusmeestel on palju tööd ning järjekorrad on pikad nii maalritel, tapeetijatel ja elektrikutel kui ka torumeestel, rääkimata universaalsetest töömeestest, kes suudavad kogu korteri otsast lõpuni ise korda teha.

Võib täheldada, et edasimüügiks soetatakse rohkelt kortereid eraisikute nimele. Kahe aasta jooksul saab ühe elukoha müüa tulumaksuvabalt. Lisaks mängib siin rolli asjaolu, et remondimehed soovivad tasu saada mustalt ning seetõttu ei ole remondikulusid võimalik ettevõtte raamatupidamisse kanda.

Renoveerimistööde hinnad on viimase 12 kuu jooksul kallinenud erinevates Eesti suuremates linnades 15-20%. Kahe- kuni kolmetoalise korteri kvaliteetse kapitaalremondi ja köögimööbli paigaldamisel tuleb arvestada ligikaudu 200-250 eurose väljaminekuga ruutmeetri kohta.

Kuna flippimiseks sobivaid kortereid on vähe, järelturu hinnakasv aeglustub ning remondikulud kasvavad, tehakse omaniku kasumimarginaali säilitamiseks võimalikult odavat remonti.

Investeerimisbuum soodustab kiiret edasimüüki

Lasnamäe näitel on edasimüüdud korterite keskmiseks pindalaks 45 ruutmeetrit ning esialgse ostu- ja hilisema müügihinna erinevus on valdavalt jäänud 30-40% juurde. Korterite edasimüük on enamjaolt aset leidnud nelja kuni kuue kuu jooksul.

Terves Tallinnas on märgata 12 kuu jooksul vähemalt kolm korda omanikku vahetanud korterite seas ennekõike 20 000 - 35 000 eurot maksvaid n-ö kööktube, milliste puhul on üürikinnisvarasse investeerimise tõttu näha tugevat nõudlust.

Paljudel juhtudel on koheseks edasimüügiks soetatud korterite puhul märgata tehinguid, mis leiavad aset koguni ühel ja samal päeval – notari juures viiakse järjestikustel aegadel läbi ühe ja sama korteri võõrandamine juba järgmisele omanikule kinnistusraamatu kande jõustumist ootamata.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474