4. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis esimene 110V elektriliin

Kaader uut elektriliini tutvustavast videost
Foto: Elektrilevi
Detsembris valmis Elektrilevil esimene 110 kV pingel elektriliin, mis parandab varustuskindlust Kehra ja Kose vahel ning võimaldab koormust kasvatada.

Investeeringu maht 27 kilomeetrile ulatus 1,1 miljoni euroni. Ehitatud liini piirkonnas paraneb mahukate investeeringute tõttu elektrivarustus nii Kose kui ka Kehra elanikele, lisaks ka kohalikele ettevõtetele, millest suurimad on Klaasimeister AS ning Horizon Tselluloosi ja Paberi AS.

Uus Kehra-Kose vaheline õhuliin ehitati senise madalama pingeastmega liini asemele. Selle käigus asendati 81 km ulatuses juhet, paigaldati 10 uut masti, 27 km piksekaitsetrossi ja 3296 uut isolaatortaldrikut. Kogu trassi ulatuses tehti vajalikud raietööd liinikoridori laiendamiseks. Seoses uue õhuliini ehitamisega rajati ka Kose piirkonnaalajaamas uus 110 kV jaotla ja põhivõrguettevõte ehitas Kehra piirkonnalajaamas Elektrilevile liitumispunkti. Kehra-Kose liini ehitas Empower AS, Kose alajaama rekonstrueerimistöid tegi ABB AS.

Elektrilevi ehituse osakonna juht Kristo Külljastinen ütles, et Kehra-Kose 110 kV liini kasutusele võtmine oli Elektrilevi jaoks ajaloolise tähtsusega sündmus. „110 kV pingel töötav liin on Eestis jaotusvõrgu haldusalast reeglina väljas, kuid Euroopa mõistes tavapärane. Näeme, et saaksime veelgi vähendada võrgukadusid ning täiustada võrgu operatiivset juhtimist, kui võtame suure koormusega võrgu osades kasutusele 110 kilovoldisel pingel töötavaid liine.“

Valdav osa Elektrilevi liinidest on madal- ja keskpingel ehk 0,4 kV-35 kV. Kuid 35 kV pingel talitavad liinid ei ole jaotusvõrgu arengu seiskohast perspektiivsed ning nende hooldus muutub aasta-aastalt kulukamaks. Euroopa riikides haldab valdav osa jaotusvõrke ka 110kV liine. Elektrilevi tulevikuplaanides on seniste 35 kV liinide asemel rajada 110kV liinid.

Kõrgema pingega liinide kõige olulisem eelis kesk- ja madalpinge liinide ees on madalamad tehnilised võrgukaod ja võimalus viia elektrit sama liini abil kaugemale. Miinuseks on kallim ehitushind ja laiem kaitsevöönd, mis seab teatavad piirangud investeeringute realiseerimisele.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474