6. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti elanikud loodavad kinnisvarale

Kõige kindlam investeering kinnisvarasse on eestlaste hinnangul osta omale kodu.
Foto: Pixabay
Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse uuringu kohaselt eelistavad Eesti elanikud raha paigutamist kinnisvarasse ja paljud neist vaatavad aktiivselt ka ringi, et leida ostuks sobivat kinnisvara või laenu saada.

Säästuvõimelistest elanikest hindas lausa 62% parimaks vaba raha paigutamise võimaluseks investeerimist kinnisvarasse, kuid majandusliku heaolu kindlustamisel loodavad nad eelkõige oma kodule kui investeeringule, mitte lisakinnisvarale, maale või muule varale.

Raha paigutamist panka eelistas 27% inimestest. Aktsiate ostmist pidas tulusaks ja turvaliseks 19%, pensionisüsteemi 17% ja raha fondidesse paigutamist 14% säästuvõimelistest elanikest.

„Viimase viie aastaga on hüppeliselt kasvanud just kinnisvarasse ja pensionisüsteemi investeerimist eelistavate inimeste osakaal. Vaba raha paigutamist ühisrahastusplatvormide kaudu, hoiu-laenuühistutesse või krüptoraha ostmist usaldavad jätkuvalt väga vähesed,“ kommenteeris uuringutulemusi Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse juht Kati Voomets.

Vaid iga kümnes uuringus osalenud elanik on viimase kümnendi jooksul investeerinud kinnisvarasse, mis ei ole tema kodu. Lähima viie aasta jooksul plaanib kodule lisaks kinnisvara osta iga viies elanik.

„Kui viis aastat tagasi olid kinnisvarasse investeerida soovinud inimesed valdavalt passiivsed ning polnud midagi oma kavatsuste elluviimiseks ette võtnud, siis täna astutakse juba konkreetseid samme oma soovi täitmiseks, otsides sobivaid kinnisvarapakkumisi, kogudes laenu sissemakseks raha või otsides sobivat laenupakkujat,“ lisas Voomets.

Vaatamata sellele, et kinnisvara peetakse järjest enam heaks tuleviku kindlustamise vahendiks, ei olda rahaliste raskuste korral valdavalt valmis seda müüma. Kinnisvara omas 85% uuringus osalenutest. Uuringu viis Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse tellimusel läbi Eesti Konjunktuuriinstituut tänavu veebruaris. Kokku küsitleti 800 Eesti elanikku vanuses üle 16 aasta.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474